onsdag 30 november 2011

Dagens teamträning :Eklampsi och blödning

Idag har det varit full fart igen. Varit in till jobbet och lett dagens teamträning tillsammans med en kär uska, resten av teamet var sjuka!
Nu var det "bara" två läkare och en uska som kom på träningen, det gjorde att det blev mer som en dialog när vi idag gick igenom eklampsi, som är ett kramptillstånd- som kan drabba patienter med havandeskapsförgiftning. Det är ett farligt och väldigt obehagligt tillstånd som jag varit med om att kvinnor fått vid ett par tillfällen ,även om det är väldigt ovanligt. Kvinnan får som ett kraftigt epilepsianfall, där man snabbt får agera med diverse mediciner och förstås larmar diverse personal.
Något som är mer vanligt är blödning efter förlossningen- då livmodern inte drar ihop sig som den ska, där krävs också ett snabbt ingripande genom att larma och få hjälp, tillsammans med diverse handgrepp och mediciner.
I u-länderna är det fortfarande en fruktansvärd vanlig orsak till att mödrar dör efter förlossning,dessa blödningar.
Efter träningen på jobbet så var det diverse ärenden som skulle göras, först vid 19-tiden var jag hemma igen! Nu ska jag kasta mig framför TV:n och se "Bonde söker fru", behöver lite lättsam underhållning nu!

8 kommentarer:

Gafflan sa...

Jag är full av beundran för er barnmorskor. Vilket jobb ni har som får se det finaste som finns komma till världen men också tragiska jobbiga händelser. Vilket fantastiskt jobb och vilka arbetsinsatser ni gör. Hurra!

Mallan sa...

Ja fy.... Många som jag känner hade inte varit vid livet idag om de fått sina barn i U-länder. Tänk vad duktiga ni är idag! Om det inte vore för sådana som du så hade inte min son varit i livet idag. Kram

Petra sa...

Ni är grymma!

Yoyce funderingar sa...

Bonde söker fru verkar ju riktigt lyckosamt iår. Känns som om alla har träffat rätt så rätt, 2 mer än de andra kanske. Ska bli spännande att se uppföljningen.

Anni sa...

Tackolov för kunnig personal på förlossningen! Ja, inom sjukvården överhuvudtaget!

Hoppas att du hinner sitta ner lite ibland ;-)

4U2 sa...

Sattes igång just pga detta du skriver om. Ingen gav mig eller sambon någon som helst info. Det var det värsta jag varit med om. Sedan höll det på att komma fram inte komma fram en bebis och efter en dags fruktansvärda smärtor bad mig en barnmorska "hålla k.....n för jag äventyrade barnets liv bla bla. Ingen lustgas, ingenting. Sen ville jag inte ha fler barn men ... har flera stycken :)

Ting sa...

Hade just en sådan blödning efter förlossningen av mitt första barn.
Sedan fick jag störtblödning två veckor senare också.
Den första månaden med nyfödd var allt annat än mysig.
Jag var som en zombie med hallonsaft i ådrorna.
Men nu mår jag bra igen. :)

Mamman sa...

Ting: och så glada vi är över det!