lördag 18 april 2009

Waldemarsudde

Efter lite kultur så blev det en Irish coffee på puben innan hemfärd till förorten!

Strömkarlen Ett motiv som engagerade Josephson starkt var Näckentemat som han avbildade i flera målningar. Ingenstans upplever man konstnärens pendling mellan romantik och realism så starkt som i dessa bilder. 1884 målade han, efter levande modell, Strömkarlen i norska Eggedal, en målning som har sin självskrivna plats på Waldemarsudde. Att målningen 1893 erbjöds i gåva till Nationalmuseum av prins Eugen men avböjdes under uppseendeväckande former av Statens inköpsnämnd, väckte på sin tid upp starka känslor. Istället fick den en permanent placering, infälld i väggen, i prins Eugens egen Salong på Waldemarsudde. Strömkarlen kan ses som en symbol för ett visionärt och samtidigt tragiskt konstnärsöde. "/ Prins Eugen Waldemarsudde

Solig men kall lördag. Idag var det dags att turista lite i ens egen stad. Jag har faktiskt aldrig besökt Prins Eugens Waldemarsudde,fast jag bott här i 30 år! Nåja,någon gång ska vara den första gången. Passade himla bra att det pågick en utställning av Carl Larsson! Han gillar jag! Det var fantastiskt att få se originalen målade av denna fantastiska konstnär. Blev mycket imponerad!



Men mest imonerad blev jag nog av själva slottet,dess gamla möbler och av målningarna där. Nu fick jag äntligen se den berömda "Strömkarlen" i original av Ernst Josephson,som ju råkar vara en släkting till maken!



2 kommentarer:

Storarvid sa...

Ser att du gör exakt som blommorna, du vänder den finaste sidan mot solen ;-)
HA DET BRA!

Tant Janet sa...

Vilken mysig dag ni verkar ha haft. Det var faktiskt du som först fick mig att höra talas om spikmattan. Tack för det.