måndag 10 september 2012

Bilder från helgen i Falun

 Vi fick ju en ovanligt trevlig stund i Falun i helgen,med min pappa som visst var kontaktbar och pratbar- jag som trodde han inte hade långt kvar. Blev också en nostalgitripp i mina gamla kvarter! Här är bilderna. Grand Hotels fina dalahäst och goa frukostbuffé. Enda hotell som jag varit på som har den goa Gustafskorven. (Obs, finns inte med på bilden!)

 Min man fotograferades med denna staty ,visst är det väl Selma Lagerlöf? Hon har ju också bott i Falun om jag inte minns fel?
 Sen promenerade vi längs Faluån, ända bort till ....

 ...Kålgårdsbadet, där den svartvita bilden är tagen för länge sedan- där ser man den sk simstadion, vilket jag minns med hopptorn och allt, och en speciell lukt av tjära. Jag har också suttit i sanden och tränat "torrsim" och lärde mej simma i Kålgårdsbadet :)
Torrsim på land, det är många äldre Falubor som lärt sig simma på Kålgården.

 På Moragatan ,bara ett stenkast från Trotzgatan där jag bodde så såg jag något som väldigt mycket liknade Carl Larsson gården i Sundborn med stora ateljéfönster- och visst var det så att även Carl Larsson hade en fastighet i Falun,jodå, hittade en skylt på väggen. Och visst ser ni också att konstverket på dörren(som C.Larsson gjort) ska likna livets träd? (på mitt jobb har vi ju också en liknelse med livets träd, på moderkakan!)

 Och så kom vi då fram till Trotzgatan 89 och känslorna svallade! Vi bodde en trappa upp,och ser ni det lilla lilla fönstret där uppe? Där hade jag och min syster vårt rum. Vi bodde omodernt med bara kallvatten i kranen. Vedspis och utedass. Smög in på gården och ser en förtjusande liten trädgård. Där utedassen stod står nu ett fint växthus! Oj vilka minnen som bubblar fram!


Sista fotot är på en av alla tavlor som min pappa målat. Minns så väl den sommaren i Norge 1975  när pappa satt vid hamnen och målade av båtarna. Vi var på semester och hyrde ett hus i Nevlunghavn i södra Norge ( jag skulle fylla 15 de året och minns att jag egentligen ville vara hemma med kompisar och den killen man var kär i just då!). En av de saker vi pratade om i helgen, alltså Norgesemestern! Fina minnen från förr...

10 kommentarer:

JaanaM. sa...

Riktigt kul att göra notalgitrippar! :) FINA bilder!

Blåklinten sa...

Oj, oj, vi har visst en del gemensamt. Jaghausse ju mina rötter på sätt och vis i Dalarna jag också (på mammas sida). Minns somrarna jag tillbringade hos mormor i Hedemora, i ett ungefär likadant hus som du växte upp i.
Och du inget går upp mot Gustavskorv. Jag brukar bjuda på den först och sen tala om vad den är gjord av, annars vågar dom inte smaka. Men så god.
Faktum är att jag på senare år hittar den "äkta" Gustavskorven i vår ICA butik. Lycka!

Maya sa...

Vilken vacker stad!
Och du är lika fin som alltid!
Kram på dig!

Anna sa...

Dina faktan om Selma stämmer perfekt. :)
Och vilka fina bilder du fick med dig härifrån. Ibland blir man lite hemma-blind men Falun är trots allt en fin stad. :)
Kram

Anna sa...

Va kul och få gå tillbaka i tiden, minnas när man var liten.
Fina bilder!
Min pappa målade också tavlor så vi har en hel del efter honom.

Kramis

Anonym sa...

Skönt att din pappa var bättre och att ni fick en trevlig helg.

Öbon sa...

Visst är det Selma Lägerlöf och visst bodde hon en tid Falun, hos en syster.

Fina bilder och skönt att din pappa mådde bättre.

fialia sa...

En härlig nostalgipromenad, skönt att helgen blev fin.
Har bara rest igenom Falun, ser vackert ut, får väl stanna till nästa gång.
ha de Fia

Anonym sa...

Tänk... vi kunde lika gärna mötts i helgen... jag var också i Falun fredag till söndag och promenerade även jag i dom gamla kvarteren så jag känner igen bilderna du tagit!!!! Skönt att höra att helgen blev bra. Kram

Anni sa...

Åh, tänk att du fick en sådan fin resa - lite som om säcken knöts ihop för dig! Nostalgi och minnen och en underbart fin tavla.