måndag 23 januari 2012

Turistdiarré ,mat och dryckorgie


ETEC- bakterien vanlig orsak till turistdiarré

Så kallad turistdiarré kan ha flera orsaker, men vanligast är ETEC-bakterien. ETEC tillhör familjen coli-bakterier. Smittan sprids från människa till människa via förorenad mat eller dryck. Inkubationstiden är mellan ett halvt till två dygn. Typiska besvär är vattentunna diarréer, knipsmärtor i magen, illamående, kräkningar och ibland lätt feber. Sjukdomen brukar gå över inom tre till fyra dagar. Det är viktigt att i första hand ersätta den vätska som kroppen förlorat. Sjukdomen behöver sällan behandlas med antibiotika.

Jo, nog tror jag det är en släng av turistdiarré jag fått :(. Har fortfarande magknip, och lite lätt illamående, inte sugen på mat alls. Jag som en stund igår kväll trodde jag var superkvinnan,och skulle orka köra mitt jympapass ikväll, HA!
Nej,det är vila som gäller, och dofilus har jag nu fått hem och sippar på.

Men här kommer i alla fall en liten mat och dryckorgie i bilder från Gran Canaria! Första bilden är första lunchen på veckan (att jag vågade..skaldjur!) "Gambas al ajillo" är ju rykande heta i sin olja med vitlök, så jag tänkte att det måste gå, och det gjorde det ju!
Mer vågat var ju alla tapas rätter som vi åt när vi var ute med våra kompisar,de räkorna var inte varma...men goda (bild2)! Bubbelvin och oliver är väl alltid bra för magen,eller (bild 3)?
Oj,bilderna kommer inte i ordning ser jag. Förrätten sista kvällen var italienska charkuterier-som smälte i munnen (bild 4) . En espresso vid poolen på eftermiddagen (bild5), och en öl after beach (bild 6).
Den färgglada pastan åt vi aldrig av(bild7),men är från den sista kvällens restaurang- där jag tror jag smittades av skaldjurspastan. Grillkvällen hos kompisarna var toppen, grillad kycklingfilé och fläskkarré, tortilla, aioli, och coleslaw..mums (bild8)!
Sista dagens lunch i Puerto Rico där solen var, blev en supergod tonfiskmacka (bild9)...hm,kan det vara den som gav mej magsjukan, eller sista bildens skaldjurspasta?
Det får vi aldrig veta. Men jag hoppas att jag snart mår som vanligt igen.
7 kommentarer:

Anne-Lie sa...

Kan skicka den diagnosen till syrran för hon var sämre än mig. Känner igen de vattniga avföringarna samt magknipet och frossan men det gick lika fort över! Hoppas du snart kryar på dig!

Anna sa...

Åhh va gott de ser ut!!
Tråkigt och bli sjuk, krya på dig nu!
Kramis

Tove Kungsholmen sa...

Vem är killen du står bredvid på översta bilden i högermarginalen. Känner igen men vet ej vem det är.

Krya!

Sus sa...

Men fy...

Anni sa...

Vad du är klämkäck som lägger in bilder på mat när du är magsjuk! Jag skulle inte vilja se på en enda bild om jag var sjuk!

Men vilken tur att du hann hem - jag glömmer aldrig när äldste sonen blev magsjuk lagom till flyget hem från Spanien, fy vilken hemsk flygresa han hade. Den restaurangen går vi inte till igen ...

Krya krya!

fialia sa...

Ser supergott ut, sådana räkor i vitlök gör jag ofta efter att ha ätit det i spanien.
Så du e bättre nu, skönt de.
ha de Fia

helga sa...

Vad trist att du inte mår bra efter resan. Jag som inte är sjuk tycker allt ser toppengott ut!

Sonen var också lite dålig i magen efter sin Sri Lanka-resa men det gick över snabbt!