onsdag 20 november 2013

Vidöppen ansiktsbjudning

I natt var jag med om något häftigt och ovanligt. Det mest normala sättet för ett barn att komma ut är ju att de ligger i framstupa kronbjudning, och föds alltså med huvudet först och  näsan ner mot mammans stjärt. Endel barn kommer ut i vidöppen hjässbjudning, kan vara lite svårare,men går bra. Då ligger barnet med huvudet först och  näsan uppåt. Sen finns det ett fåtal fall som vill komma ut med ansiktet först dvs ansiktsbjudning. Det fungerar bara om barnet ligger vidöppet, alltså som att det "simmar ryggsim" och det fungerar inte om barnet ligger framstupa, dvs försöker komma ut med som om det "simmar magsim"-då blir det för trångt i bäckenet, och det blir kejsarsnitt. Men i natt så roterade barnet "rätt" dvs vidöppet, och den coola lugna förlossningsläkaren bedömde att det skulle fungera med vaginal förlossning, och det gjorde det, galant!!!! Så häftigt! Förberedde dock föräldrarna på att barnet kan vara lite svullet i ansiktet. Fostersvulsten som i vanliga fall blir på huvudet på barnet, blir ju nu i ansiktet där trycket har legat. Hittade denna bild på nätet, som tydligt visar hur det kan se ut vid en ansiktsbjudning,, men bara på ett dygn så sjunker svullnaden ner och man tror inte det är samma baby man ser!   Nu ledig onsdag kväll!! Härligt :)

10 kommentarer:

BP sa...

Åhhhhh... ja alltså, jag förstår, men jag tycker synd om föräldrarna som får titta på sin unge i det skicket.

JaanaM. sa...

Häftigt yrke du har. Njut nu av ledigheten!!!

Sus sa...

Åh vilket litet monster =)

Anna sa...

Lite rädd skulle jag bli när jag såg mitt barn så :(
Men kul och se förändringen så snabbt!
Tur att ni finns!
Kram

Blåklinten sa...

Såg ju inte så kul ut men det rättar ju till sig. Hade aldrig hört talas om det faktiskt, bra upplysning!

Monica sa...

Tuff start.
Fantastiskt att svullnaden går ner redan efter ett dygn!

Imorgon är det min lediga dag :)

Ullebulle sa...

Hej dig! Hur har ni det på Sjukan så dagarna? Och du, nu är du väl påfylld med lycka igen va? Ansiktsbjudning och allt :-)

Shamrock sa...

Men stackaren vilken start. Jag har som har fött på båda sätten tänker att det ändå måste vara skönt för mamman att slippa akutsnittet ...

Helga sa...

Ni är bara helt fantastiska som klarar av så mkt i ert jobb!

Det lät spännande med besök på nya kliniken också. kanske du också byter framöver?

Kicki sa...

Intressant att se! Jag är nu gravid med mitt 3e barn, mina två första föddes med 16 månaders mellanrum, båda i vidöppen hjässbjudning. Har haft väldigt långdragen förlossning med bägge, alla skeden. Med andra tog krystskedet två timmar, ännu längre med första. Finns det någon anledning till varför barnen föds så här (2 eller fler? Efter första barnet sa BM att sannolikheten för att ett andra barn skulle födas på samma sätt var nästan obefintlig men ändå hände det. Jag funderar mycket på nästa förlossning, är inställd på att det blir samma sak då men ganska nyfiken på hur det kommer sig att de inte roterar i förlossningskanalen!