måndag 25 mars 2019

Brinn för Josefin

Sociala medier är fulla av känslor efter dokumentärfilmen om Josefin Nilssons liv, sångerskan i gruppen Ainbusk singers som hann med så mycket i sitt liv innan hon dog för två år sedan. Här en bild från nätet med sin syster Marie. Josefin som blev utsatt för misshandel och hot från sin ex-pojkvän som är en känd skådespelare på Dramaten.  Efter en dags sömn och jympa ikväll så såg jag också denna dokumentär på svtplay, visste att den skulle bli jobbig att se, tårarna rann. Men så viktig, och tack vare #metoo så börjar det nu hända saker , kvinnor ( och män!) börjar våga säga ifrån.
Minns att jag och maken såg Josefin i Chess -uppsättningen på Cirkus i början på 2000-talet, så närvarande i sitt sätt att sjunga. En mycket speciell artist, så tragiskt att hon fick sluta sitt liv alldeles för tidigt!

9 kommentarer:

Paula sa...

Jag skulle se dokumentären ikväll hade jag tänkt, men eftersom jag visste hur ledsen jag skulle bli och hur jobbigt det skulle vara så ...fegade jag ur. Men jag har följt allt i medierna och det har kommit minst en bra sak ur detta, herr Rambergs pjäs på Dramaten har stoppats. Vad detta leder till i förlängningen är omöjligt att förutsäga, men drevet har verkligen satt igång. Så många arga människor som reagerat och rutit ifrån!

BP sa...

Nu är jag som vanligt totalt nollställd! Du vet ju att film, musik och artister inte är min starka sida.

Vet inte ens vem Josefin Nilsson är, men har ett vagt minne av Ainbusk Sisters.

Å om jag tittar på bilden så försöker jag förtvivlat att klura ut vem som är Josefin och vem om är din syster. Gissar att din syster är tjejen till vänster, men har troligen fel. Är det samma syster som bor i Vällingby? Nej, tror nog att jag ska gå och lägga mig nu, eftersom jag iaf inte hänger med längre;-)

FREEDOMtravel sa...

Har inte sett dokumentären (än) men detta har ändå berört mig. Vet att han dömts, men det känns obehagligt att han står på scener ... Kulturvärlden verkar inte vara en genomtrevlig värld.

Znogge sa...

Jag har inte sett programmet, inte än. Sådana saker borde ingen kvinna behöva uppleva men tyvärr är verkligheten en annan. Läste att Rambergs pjäs är inställd på Dramaten vilket nog var bra. Samtidigt så är det ett dilemma för han har dömts för brottet och avtjänat sitt straff. Jag försvarar honom inte för en sekund men ett moraliskt drev när straffet är avtjänat... Dock verkar det gå till lite hur som helst inom vissa kulturkretsar och moralen är som den är...

Kram

Ama de casa sa...

Men? Min kommentar försvann???

Ama de casa sa...

Ok. Provar igen:

Jag såg också den dokumentären igår. Förfärligt. Förskräckligt. För JÄVLIGT!!!
Ingen ska behöva utsättas för något sådant...

Har inte sett henne irl, men Ainbusk sjöng verkligen fantastiskt och då speciellt Josefin.

Hoppas svt eller nån annan kanal visar "Adam och Eva" igen, skulle gärna vilja se om den filmen, det var länge sen jag såg den nu.

Geddfish ♥ sa...

Jodå, jag följe Ainbusk då på den tiden då de började sjunga, jättebra, tyckte jag!
Fick sen höra att Josefin dött helt plötsligt och nu har det gått två år sen. Hade ingen aning om pojkvännen och hur han misshandlade henne. Såg dokumentären igår, förskräcklig.
Det är ett konstigt fenomen, hur kan en misshandel få lov att pågå så länge och hur lite straff får den som dj-s?? Usch, upprörande. Josefin blev ju slagen sönder och samman i både fysik och psyke. Vila i Frid 💖

Ditte sa...

Jag har sett dokumentären och blev som så många andra väldigt illa berörd.
Läste just idag att om händelsen inträffat nu så hade också troligen straffet blivit ett hårdare.

Såg också Josefine Nilsson i Chess här på Cirkus och då var det Benny Andersson som tagit henne till sig . Och "Ainbusk" lyssnade jag på en del när det begav sig.
Kram och natti

Unknown sa...

Hur är det möjligt att en man kan behandla en kvinna, så som Örjan Ramberg, behandlade Josefin Nilsson. Det är ett sådant fruktansvärt övergrepp att det inte går att förstå och än mindre förlåta. Domen som fastställdes i Hovrätten är förnedrande, inte bara för Josefin, utan för alla kvinnor som drabbas i liknande situationer av mäns våld mot kvinnor.
Att detta fega kräk, Örjan Ramberg, inte kan vara Karl nog och träda fram och ge en offentlig ursäkt, postumt, till Josefin är beklagligt. Han borde dessutom frivilligt träda tillbaka och avsäga sig samtliga uppdrag på Dramaten. Detta borde han gjort redan för tjugo år sedan. Nej, i stället väljer han att inta en försvarsställning genom att försvara sig med att det hände för 20 år sedan och att han avtjänat sitt straff. Han hävdar dessutom att det är ju bara kvinnans uppgifter som belyses. Så försvarar sig ett ärkesvin ! Det är ju precis det han inte gjort, tagit sitt straff och ansvar. En oenig hovrätt mildrade en fängelsedom, fastställd i Tingsrätten, till en villkorlig dom som i princip blev ett frikännande. En sådan dom hade varit en omöjlighet i dag.Tack o lov har det skett en skärpning av straffet för denna typ av våld mot kvinnor och idag hade med största sannolikhet straffet blivit ett länge fängelsestraff samt ordentligt skadestånd. Förmodligen hade även arbetsgivaren, Dramaten, tvingats utesluta honom från uppdrag. Män som beter sig på ett sådant sätt skall ” hängas ut ” med både namn och foto. Det får förmodligen svåra ekonomiska konsekvenser för dem och det är det enda straff dessa empatilösa, egoister förstår. Om det kan få en enda kvinna att undvika sådan behandling som Josefin Nilsson utsattes för så är det absolut försvarbart.