tisdag 18 augusti 2009

Kriget som dödar flest-på BB

Här hemma i Stockholm är den gravida kvinnan orolig över att inte få föda på det sjukhus de har valt,så läser jag artikeln idag i Aftonbladet om Kriget som dödar flest på BB i Afghanistan,och blir igen bestört över vad kvinnor får genomlida. Att vara gravid idag i världen är fortfarande förenat med livsfara. Afghanistan har världens näst högsta dödlighet hos kvinnor under graviditet och förlossning.


Varje minut så dör en kvinna i världen till följd av komplikationer i samband med graviditet och förlossning. I Sierra Leone riskerar 1 av 8 kvinnor att dö i mödradödlighet under sin levnad. Läs Amnestys artikel om mödradödlighet.6 kommentarer:

Marie S sa...

Usch ja.. vad kvinnan ska genomlida över det mannen hittar på.
Meningslösa krig och ojämnställdhet mellan könen...världen över !

Från det ena till...
Dom är fina dina pojkar :)
(bilden inlägget innan)

Kram på dig !

Katinka sa...

Ja, det sätter då verkligen perspektiv på saker och ting. Hemskt och bra av dig att du tar upp det!

Jeanette sa...

Usch... låter förjäkligt. Orättvist!!

Snygga söner och tack för kommentaren inne hos mig. Kram

Suzesan sa...

Bra tänkt av dig att uppmärksamma det. Läs "Tusen strålande solar". Utspelar sig i Afghanistan. Jag tänker på den varje gång jag ser nåt därifrån.

Visst är det hemskt.

Kram
/Susanne

Helga - precious sa...

Vilka små bekymmer vi har här ändå...

Jonas sa...

Förskräckligt att det ser ut så här 2009. Det man tar så förgivet här, den otorligt fina sjukhusvården som vi tar för givet är inge självklarhet.
Jag vet inte om det är så mycket till just barnafödadnet och dess risker i tredje världen, men röda korset har ett kontonummer för att hjälpa kvinnor i tredje världen som har det svårt. Det är samma kontonummer som "vanliga" röda korset men annat OCR nummer.