fredag 12 september 2014

Turist

Vi stannade kvar i kommunen och gick helt enkelt på Sollentunabio i går kväll, med efterföljande middag på Oleary´s. Det blev en trevlig kväll, och filmen som jag först inte gillade när vi gick därifrån, växte faktiskt ju mer vi sen pratade om den! (att sen en av mina favvoskådespelare från Stadsteatern var med gjorde inte saken sämre, dvs Johannes Bah Kuhnke)
Handling:
En familj åker till Alperna för att tillbringa tid tillsammans och åka skidor. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på det hela. Pappa Tomas reagerar instinktivt i en nära-döden-upplevelse och springer ifrån fru och barn. Katastrofen uteblir, men familjen är likväl offer. Familjen tvingas att ifrågasätta sina roller, pappa Tomas i synnerhet.
Regi: Ruben Östlund
Aftonbladets recension här.   SvD recension här.
Filmen var seg, långsam, men den är verkligen tänkvärd. Både jag och maken gjorde jämförelser med Ingmar Bergman (kanske framför allt relationsdramat "Scener ur ett äktenskap"). Här en intervju med Ruben Östlund. Kul är att filmen blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan!
I natt ska jag jobba igen, ska ut i höstvädret för en joggingtur först. Hoppas nu att mina nya joggingskor ska kännas lite bättre på fötterna!

5 kommentarer:

Realisten sa...

Jag tyckte om Turist, men hade vissa invändningar mot slutet på filmen.

BP sa...

Jag tar nog hellre maten tror jag;-)

Susanne sa...

Tack för biotipset, det får bli den nästa gång.
Kram

Helga sa...

Jag har också sett den filmen och tänkte på Lars Norén och Bergman...

Bra film men jag ger den 3,5 medan jag såg att flera tidningar gett den 5.

Synd att jag inte flög Malta när ni skulle dit eller hem... Jag lovar att hälsa när du dyker upp.

Anni sa...

Jag var tvungen att scrolla hit för att se vad du skrev. Visste ju att du hade sett den.
Jag gillade den skarpt, tyckte inte att den var seg utan väldigt visuellt vacker med många igenkänningar (barn i fjällen) och bitvis skrattade jag rått. Nog gav den del att tänka på.