fredag 14 oktober 2022

Fem en fredag


 Är lite nöjd med fotot jag tog med min mobilkamera på dagens promenad vid Brunnsviken, helt utan filter, visst blev den fin?

Fredag idag, och förutom att jag har en hel helgs nattjobb framför mej så är det också Elisamatildas "Fem en fredag"...

1. Sover du sämre vid fullmåne?

Nej, det spelar ingen roll om det är fullmåne eller inte. Däremot så brukar ofta vattnet gå för blivande mödrar just när det är fullmåne, eller det finns inget vetenskapligt bevisat för det, men så länge som jag har haft telefonrådgivningen på förlossningen så känns det som att det ringer flera med vattenavgång när det är fullmåne, men som sagt, bara en känsla!

2. När var du senast vaken mitt i natten?

Det beror på vad som menas med mitt i natten...jag går och lägger mej runt kl 01 på natten om jag är ledig, ibland vaknar jag vid 02 och ligger vaken ett par timmar, eller så jobbar jag och är vaken hela natten..

3. Sover du tungt eller lätt, och hur märks det av?

Snarkar nog tyvärr när jag sover djupt, och sover väl alldeles för lätt när jag vaknar av och till mitt i natten? Tyvärr är mitt nattjobb boven i dramat, har idag svårare att ställa om dygnet när jag vakar av och ska vara ledig några dagar. Som tur är så har jag ju inga små barn hemma, så jag låter min kropp få bestämma dygnsrytmen en del, sover när jag är trött och är vaken när jag är pigg. Det är min svåger som jag spelar Wordfeud med mitt i natten när alla andra sover, han är också en riktig nattuggla (och pensionär!). 

4. Vad lyser upp i höstmörkret?

Visst är det just dessa dagar ,som jag fick med på bild, som är härliga på hösten, sol och fina färger.

5. Vad gör dig överlycklig ?

När jag får ett videosamtal från lilla barnbarnet Samuel, såå underbart att få se och höra honom, hela familjen fick ju covid efter resan till Frankrike, även Samuel, men nu mår de bättre!

Orsakullan undrar idag : 

14. En tår i ögat…

...får jag för minsta lilla nuförtiden. Senast var när min amerikanske svåger höll ett tal för sin svenskfödda fru (min mans syster) ...

15 kommentarer:

znogge sa...

Fullmånen påverkar inte mig ett dugg men väldigt många säger att de sover sämre då så kanske ligger det något i det. Sömnen är hur som helst viktig och jag sover väl hyfsat får man säga. Lite spännande det där att vattnet går oftare vid fullmåne. Även om det inte finns några belägg så har ni så klart erfarenheten och sett ett samband.
Visst blir man överlycklig av barnbarnen som verkligen är livets efterrätt.
Hoppas att den kommande arbetshelgen blir bra nu.

Kram

BP sa...

Bilden är helt fantastisk. Den kan du verkligen stolt över - WOW!
Det var nåt nytt, nämligen att vattnet går oftare när det är fullmåne. Märkligt!
Du, jag och Paula är ju alla nattugglor. Men Wordfeud kan jag tyvärr inte bjuda på;-)
Å det där med snarka - alla människor snarkar även om de flesta inte vill medge det eller tycker att det är pinsamt. Så japp, jag snarkar också;-)
Så även lille Samuel för Covid. Suck! Tack och lov att hela familjen mår bättre nu. Gissar att föräldrarna åtminstone hade tagit två sprutor så... Men Samuel var väl för ung för vaccination, eller?! En himla tur (i oturen) är ju att de inte insjuknade i Cannes...

Hanneles bokparadis sa...

tycker om att titta på månen när det är så ljust

Anonym sa...

Spännande erfarenhet . Fullt trolig, eftersom månen har sådan påverkan på tidvatten.
Väldigt fin bild. Spegelbild i vatten....ljuvligt.
Gott att du är frisk igen och fint for fight med alldeles nya små människor. Måste vara ett helt fantastiskt jobb
Kram//Anna-Lena

Äventyret framtiden sa...

Undrar om inte ditt nattjobbande bidrar till att du har svårt att sova emellanåt. Jag hade det också när jag hade bageri och gick upp mitt i natten.
Nu är det endast fullmånen som får upp mig ibland, men inte alltid. Beror säkert en hel del på årstiden också.
Skönt att du är frisk igen och din spegelbild är jättevacker.
Ha det gott!
Kram

Ditte sa...

Fotot blev verkligen fint och visst var det ett gott väder att njuta av.
Intressant att läsa dina svar.
Men så trist att de alla fick Covid i samband med resan. Och även lille Samuel. Skönt att de nu mår bättre.
Klart det är lycka att se och vara nära Samuel.
Önskar dig en lugn jobbnatt.
Kram

Janerik Sundh sa...

Härlig bild, verkligen höstkänsla i den. Det vore väl något att forska kring, om vattnet går oftare vid fullmåne eller om det är vissa kvinnor som påverkas mer av det än andra.
När det gäller sömnen hade jag en lärare i sjätte eller sjunde klass som predikade att vi inte skulle bekymra oss om vi inte kunde somna. "Ligger ni och oroar er för att ni inte somnar så somnar ni aldrig, strunta i det ni vilar ju i alla fall så det är ingen skillnad". Det är det nog men det var nog ändå ett gott råd.
Sov gott...

Anna i Portugal sa...

Bilden är fantastisk! Intressant med vattnet, finns det inga forskningar kring det? Visst är det skönt att kunna styra sin sömn, att lägga sig när en är trött istället för när klockan är XX.XX.

Violen sa...

Otroligt vacker höstbild! Jag blir glad av höstfärgerna så nu sitter jag och mår gott.
Intressant iakttagelse på förlossningsavdelningen. Kanske kommer någon att forska på fenomenet.
Att jobba natt ställer till det med sömnen. Jag har liknande erfarenhet som du men jag gav upp och arbetade dagtid i flera år. Men sömnproblemen är kvar.
Trevlig helg!

Bokdamen sa...

Vacker bild! Sömnen ja, den är ett gissel, jag försöker att tänka positivt men det är klart att dålig sömn påverkar tillvaron särskilt när en behöver vara koncentrerad och på g som i jobb och trafiken (kör inte bil) vilket känns särskilt bra i det läget. Vad trist att alla fick covid, men skönt att de är bättre. .Trevlig fortsättning på helgen!

Orsakulla mamma vid 20 - Dalaliv, finporslin & pudelliv sa...

Det där med vattnet som går kan jag absolut tänka mig finns ett samband. Vad jag förstått så brukar kvinnor antingen ha ägglossning eller mens vid fullmåne också. Det brukar stämma för mig 😅. Läste om saken för flera år sedan, säkert inte evidensbaserad men ja vad vet man 😊

Guldkryckan sa...

Fullmånen har aldrig påverkat mig negativt, lite mysigt tycker jag istället med en sådan måne på himlavalvet.
Men jag har ju hört och läst hur det påverkar många andra, polisen lär tex ha mer att göra vid fullmåne sägs det.

Jag tror man blir lite mer sentimental ju äldre man blir, vet inte om det är sant men jag tror det.
Men barnbarn är ju en begivenhet som nog de flesta blir berörda av, nästan obligatoriskt. ;)

Ha en fin lördag med jobb och allt.

Paula sa...

Underbart vackert foto! Såna höstdagar vill vi ha flera av, mulet och blåsigt hos mig. Jag tycker det är strongt av dig att orka nattjobba år ut och år in. Självklart har även det sina fördelar, men nackdelarna kanske överväger i längden? Men du lär väl kämpa på några år till, sen får du sova när du vill! Jag fick också en video idag från Noelle, hon lär sig "teckna" alltså teckenspråk på dagis, och är så duktig. Igår hade hon lärt sig "sköldpadda", hur ofta använder man det ordet? Haha
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Himla vackert på fotot!
Tänk om månen har nån sorts fosterdrivande effekt ... det har man inte hör förr! :-D
Däremot vet jag att gamla samer helst slaktade renar vid fullmåne, för då var de inre organen störst och kroppen innehöll med blod. Påstods det.

Kina sa...

Precis som alla andra så måste jag säga att din höstbild är fantastisk. Vad spännande med fostervattnet! Det kan ju vara helt möjligt att månen påverkar så. Det du skriver om att sova när man är trött och tvärtom är något som jag, som nattuggla, kan nyttja rakt av nu när jag är panchis. Det är en av de bästa fördelarna med panchislivet! Att Samuel är lyckan det kan jag helt förstå! Jag är så otroligt "fjantig" när det gäller mina barnbarn! Och......jag tycker mig märka att dom gillar det!❤️