torsdag 2 juli 2020

Semesterdag 9

 Idag var det dags att fylla på fågelfrön igen, svägerskan har sett till att förråden är fyllda.
 Det dunkar till på fönstren ibland när småfåglarna flyger lite fel, sen blir de sittandes en bra stund innan de flyger iväg igen. Den här lilla fågeln försöker jag bjuda på lite frön, men den var inte så intresserad.
Nyfiken är jag på vad det är för fågel, och googlar fram Grönsiska. ( Ny hobby?)
 Sen hittade jag ett annat djur...en snigel trodde jag, men Google upplyste mej om att detta är en Vinbergssnäcka, de kan bli upp till 30 år gamla, och har planteras här i Sverige eftersom den anses vara en delikatess! På menyn kallas den för Escargot. Nja, kanske inte min favoriträtt?  Fin var den att titta på, och fick leva vidare. Mördarsniglar har jag istället bragt om livet med en spade, lite äckligt att hugga av dem huvudena, men svägerskan vill nog ha kvar sina blommor och kryddor.
 Vilket konstigt väder idag, sol och varmt mitt på dagen ,och som tur var hann jag ut på min joggingtur innan det brakade loss med blixt och dunder!
 Hann även plocka smultron som passade bra till lunchen.
Maken var sjysst och åkte hem till Solna och vattnade blommorna och gjorde alla inköp som behövdes för kyl och skafferi igen.
Efter regn kommer solsken igen ...

Orsakullan undrar idag: En film jag anser att alla borde se är...”Kungen av Atlantis”

Har skrivit om den förut, blev väldigt tagen av den filmen som handlar om en kille som tar hand om sin schizofrene pappa, och är baserad på verkligheten. Simon är med och spelar sig själv i filmen, och jag fick tillfälle att prata med honom efter att ha sett filmen.  Pappan spelas av Philip Zanden, och han gör en fantastisk rollprestation!
Psykisk ohälsa är verkligen tufft och svårt, och drabbar även anhöriga. Filmen är fantastisk och jag hoppas många ser den! Tror den finns på SF Anytime?


7 kommentarer:

Paula sa...

Vilken läcker blåstbild, hur sjutton gjorde du??
Tycker du har en fin semester, tror du har minst lika stor glädje av lugn och skön semester istället för upplevelsesemester...denna gång. Och ni har ju så himla fint där i stugan. Och fåglar har du lärt dig, ingen pensionärsvarning, tycker jag, fåglar är ett stort intresse hos många, men den dagen du sätter dig på parkbänken med gamla brödbitar o matar duvorna, då kan vi snacka pensionärsvarning. Det har inte ens jag börjat göra, men det händer väl att jag går till sjön o matar ankorna liiiiiite,....ler
Förstår inte riktigt varför mata småfåglar på sommaren?
Kram från pörtet

tanthuset.blogg.se sa...

Fåglar är spännande att titta på, det gör jag ofta på morgnarna med kaffet i handen på altanen. Lite meditativt är det....
Escargot....no, no, no....åt det en gång men aldrig mer, men det kanske sitter i psyket???? Inte hjälpte det att det var en fransk kock som tillagat det heller :D
Åhhh smultron!!! Vilken delikatess, så gott men länge sen jag åt...
Regnet du hade har vi fått nu men åskan vill jag inte ha...eller rättare sagt, hunden vill inte! Hon är så åskrädd, lilla gumman <3
Tack för filmtips, den har jag inte sett :)
Ha det gott nu, kram!

BP sa...

Vilken fantastisk bild på grönsiskan! En fågel jag aldrig hört talas om. Snart kan du lägga till ornitolog i ditt cv;-) Tror det är en fågelunge som ser aningen andfått och groggy ut. Potentiell hjärnskakning kanske...

Vinbergssnäckor är dom som man kan äta med mycket vitlök - himla gott! Finns hos Picard, frysta alltså. En 1980-tals klassiker. Å Escargot är franska och betyder faktiskt snigel - konstigt nog, när de kallas snäckor här...

Smultron - mmmhhhh:-)

Förstår att du har en viss "relation" till filmen "Kungen av Atlantis".

Ama de casa sa...

Den såg allt lite groggy ut, grönsiskan. Snällt att försöka ge den mer styrka med hjälp av mat :-) Fast den var allt lite otacksam... ;-)

Bären såg fantastiskt goda ut! Smultron och blåbär... Som jag kan längta efter färska svenska blåbär! Dom som finns är är inte alls lika goda och dessutom är dom vita inuti. Riktiga blåbär SKA ge rödblåa fläckar på kläderna! ;-)

Sniglar har jag ätit några gånger och det är inte alls så dumt. Fast dom smakar mest vitlök... I Frankrike såg vi ett ställe som hade snigelpizza. Haha! Var annars än i Frankrike kan man hitta det? Vi testade inte.

Hoppas värmen och solen kommer tillbaks på heltid till er!

Znogge sa...

Ni får kanske sätta upp några mörka silhuetter på glaset så att fåglarna ser det.
Vinbergssnäckor finns det gott om här men det är inte min favorit heller. Mördarsniglarna är föredömligt få och jag har än så länge inte hittat någon i vår trädgård.

Nu får värmen gärna komma tillbaka igen tycker jag men nästa vecka har ingen lysande prognos tyvärr...

Kram och ha en fin fredag!

Ditte sa...

Tänkte också på en hängande sak i fönstren där fåglarna brukar flyga in. Eller något man fäster på rutan.
Kul med ditt nyvunna fågelintresse. Så nu vet jag också att det finns en fågel som heter grönsiska. Tack!
Bilden med vind i träden är jättefin. Och du rör dig ju också.
Så gott med smultron och blåbär. Blir riktigt avis.
Kungen av Atlantis har jag sett efter din rekommendation och den är så bra och väldigt tänkvärd. Belyser ett väldigt viktigt ämnen.
Önskar dig fortsatt fina dagar.
Kram

Anki sa...

Trots det trista vädret ... ja, som du tycker är trist, men som jag just nu jublar över, så ser i ut att ha det alldeles underbart!
Lilla grönsiskan ... lite ont i huvudet kanske, men de hämtar sig oftast efter en stunds vila - om de inte bryter nacken direkt då förstås.
Vinbergssnäckor har vi gott om här - och jag ser dem nästan som mina husdjur :) Mördarsniglar finns, men de är inte alls vanliga som tur är.
Den där bilden med träden som blåser ... hur blev den till? Såå häftigt!
Kram