lördag 5 januari 2019

Kejsarsnitt och en titt på Rådmansö

 Kejsarsnitt ja, vart kommer ordet ifrån, och är det verkligen enklare med ett kejsarsnitt?

Denna kallas partus caesareus, thet är: Den Keiserliga Födelsen, ty man håller så före at den första Keisaren wijd Nampn Julius Caesar sålunda född är hwar utaff han sedan Namnet bekommit, ty caesus betyder utskurin 
Johan von Hoorn 1697  ( Läkare och förlossningskonstens grundläggare i Sverige)


I gudamytologin finns många berättelser om gudar som fötts genom att skäras ur sin moders kropp. På 200-talet före Kristus förklarar Plinius att ordet kejsarsnitt härrör från ”a caeso matris utero”, utskuren från mamman. Julius Caesar blev inte född genom kejsarsnitt. Lex Caesarea från romartiden stadgar att en oförlöst död kvinna inte får begravas innan barnet tagits ut. Kejsarsnitt på döda kvinnor har i historien motiverats också med arvsrätten (1). Det första framgångsrika fallet av kejsarsnitt på en levande kvinna rapporterades i Europa från början av 1400-talet. En tysk barnmorska uppges 1411 ha utfört sju kejsarsnitt där moder och barn överlevde i samtliga fall.


Tyvärr ligger vi i Stockholm högt i procent vad gäller sectio dvs kejsarsnitt, värst är visst vi i Solna, men då ska man inte glömma bort att vi har de sjukaste mammorna med ex. hjärtfel, och de minsta barnen från graviditetsvecka 22. Hade nyligen tvillingar i vecka 23 som var tvungna att komma ut då mamman var svårt sjuk i havandeskapsförgiftning, och då går mammans liv före barnens, och det blev tvunget att göra ett kejsarsnitt.
Det finns många risker med kejsarsnitt, och det kostar mycket mer!

Kostnader per patient (KPP) för förlossningar vid Karolinska Universitetsjukhuset 2007.
 Förlossningstyp KPP per vårdtillf (SEK)
 Kejsarsnitt komplicerat 64 832
Kejsarsnitt utan komplikation 46 915
 Kejsarsnitt utan komplikation – öppenvård 17 747
 Vaginal förlossning, komplicerad 34 664
Vaginal förlossning utan komplikation 23 193
 Vaginal förlossn utan komplikation, öppenvård 7 711 ( öppenvård=dvs kvinnan skrivs ut samma dag som hon fött barn)

Vilka risker finns för dig vid ett kejsarsnitt? 
- Det kan uppstå en infektion i livmodern eller i operationssåret. Oftast är antibiotikabehandling tillräcklig men sjukhusvistelsen blir förlängd och ibland kan såret behöva öppnas.
 - Risken för blodpropp i benen är generellt något förhöjd i samband med graviditet. Detta gäller särskilt om det blir kejsarsnitt. Om proppen förflyttas genom blodkärlen till lungorna kan det medföra svåra komplikationer.
- Det kan i sällsynta fall uppstå en skada på livmodern, urinblåsan eller tarmen under operationen. Dessa risker är större vid akut kejsarsnitt jämfört med om operationen utförs planerat. Riskerna ökar också vid upprepade planerade kejsarsnitt.
- Det tar längre tid att återhämta sig efter kejsarsnitt liksom efter andra bukoperationer. Du har mera smärtor, någon gång kan det vara svårt för tarmen att komma igång och det tar längre tid innan amningen fungerar väl.

 Vilka risker finns för ditt barn vid ett kejsarsnitt?
- Jämfört med normal förlossning är det vanligare att barnet får andningsbesvär som kan kräva överflyttning till barnklinik. Svårigheter med omställningen från fostercirkulationen till att som nyfödd börja få sitt syre via lungorna är också något vanligare förekommande vid planerat kejsarsnitt jämfört med när operationen görs akut när förlossningen redan startat.
- Risken för utveckling av astma senare ökar något för barnet efter kejsarsnitt.

Kan ett kejsarsnitt leda till problem vid nästa graviditet eller senare i livet?
- Du kommer att ha ett ärr i din livmoder. Det finns en något ökad risk för att livmodern ska brista i samband med värkar vid en eventuell kommande förlossning. En sådan bristning kan vara mycket allvarlig både för barnet och för dig.
 - Vid ny graviditet efter tidigare kejsarsnitt är det vanligare att moderkakan hamnar långt ned och eventuellt täcker inre modermunnen. Sannolikheten för detta ökar ju fler kejsarsnitt man gått igenom. Detta innebär en ökad risk för större blödning både från dig och från de blodkärl som tillhör barnet och går fram till moderkakan.
 - En bukoperation kan i sällsynta fall leda till sammanväxningar, kronisk smärta, tarmvred och bråck i ärret.
Svensk förening för obstetrik och gynekologi 2010

Från Socialstyrelsens statistik 2014 : Andelen kejsarsnitt i Sverige ligger på 17% , men är större i Stockholm 21%, medans de landsting med lägst andel ligger på 13%...

Visst finns de kvinnor som får ett kejsarsnitt av humanitära skäl, men då har de förstås samtalat med både förlossningsläkare och barnmorskor utbildade att ta hand om förlossningsrädda kvinnor, man diskuterar fördelar och nackdelar, och många gånger gör man en plan vad gäller förlossningen om man bestämmer sig för en vaginal förlossning i alla fall!

Ledig lördag (och trettondagsafton) så åkte vi upp till landet i Norrtäljetrakten för att se vad stormen Alfrida ställt till med vid stugan. Vi har haft tur, med alla stora tallar runt omkring så kunde ju vad som helst ha hänt. Nu hade bara en liten kvist krossat en ruta i våra tvåglasfönster. Men oj vad vi såg många träd ligga runt vägen upp till Norrtälje. Vädrets makter är stora!


Vi såg en fin solnedgång på vägen hem. Maken orkade gå iväg och träna, men jag känner att jag har tre nattpass i kroppen och stannade hemma och vilade upp mej, så skönt!

7 kommentarer:

BP sa...

Vilken intressant bakgrundsinformation om kejsarsnitt. Men visst kunde man "önska sig" en förlossning med kejsarsnitt förut i Sverige? Eller har jag fel där. Vet att det går i vissa andra länder. Men som jag skrev igår, jag skulle aldrig välja en naturlig födsel ändå. Inte att jag någonsin kommer att stå inför detta val, men ändå;-)

Så otroligt skönt att höra att er stuga i stort sett klarade sig helskinnat. Hörde på tv att det fortfarande är många i Norrtäljetrakten som inte har vatten och/eller ström. Tänk så sårbart vårt samhälle ändå är...

BP sa...

Svar: Våra män verkar ha massvis gemensamt. House of Cards är en av min mans favon också. Han har sett alla avsnitt och har till och med rubbet på DVD. Han blev fly förbannad när Kevin Spacey "klipptes bort" ur senaste serien på grund av alla anklagelser.

Gissar att din man även sett hela den engelska serien med "Francis Urquhart", som jag också följde slaviskt.

Ama de casa sa...

Tack så jättemycket för svaren på frågorna och den intressanta läsningen!

Nu har ju inte jag fött barn alls, inte åt nåt håll, men jag vet av erfarenhet att det kan vara nog så jobbigt att återhämta sig efter bukoperationer och att det kan uppstå komplikationer.

Så himla skönt att er stuga hade klarat sig såpass lindrigt undan!

Jag gjorde som du igår kväll och struntade i träningen ;-)

Znooge sa...

Så skönt att er stuga klarat sig så pass lindrigt med tanke på hur stark stormen var.

Att föda vaginalt måste självklart vara naturligare och att föredra. En bukoperation är trots allt en operation. Med mycket samtal och personal son har tid så tror jag att fler kvinnor skulle känna sig trygga. Visst kände jag en rädsla själv och tänkte att tre gånger kan det inte gå vägen men det gjorde det. Äldsta frökens långdragna förlossning var dock en mardröm för mig som bara väntade. Tack och lov är hennes svärmor läkare och såg till att vi fick fortlöpande information men jag vet inte om det hjälpte så mycket...

Kram

Ami sa...

Tack för den informationen! Och så skönt att stugan klarade sig förutom den spräckta rutan!
Kram

Ditte sa...

Jättebra att du förklarade detta med kejsarsnitt. En del visst jag men inte allt och inte det historiska.
nu har jag ju adopterat barn så frågan har inte uppstått men båda barnbarnen är kejsarsnittsbarn och av medicinska skäl.Med Max blev det komplikationer och allra mest med hans mamma. DE blev kvar i över två veckor på Akademiska i Uppsala. Men utan snitt hade det blivit riktigt illa.
Skönt att ni kunde ta en tur upp till Roslagen och se hur det såg ut. Och än bättre att det inte blivit mer skada på ert hus. Undrar just hur det ser ut hos oss i Stockholm.
Önskar dig en fin söndag.
Kram!

Annette sa...

Vilken intressant genomgång av kejsarsnitt jämfört med vaginal födsel. Under en period hörde jag hela tiden att blivande mammor bad om kejsarsnitt på grund av att de inte ville uppleva smärta. Det är självklart fantastiskt att det går att använda den metoden om det blir kris, men för vissa verkar det handla om ungefär samma sak som att man tror att man kan vara lycklig hela tiden.

Och det du skriver om hur små vissa barn är när de föds, det får mig att tänka på en annan väldigt allvarlig sak som jag förstått pågår, nämligen att blivande mammor inte äter ordentligt utan lever på diet under graviditeten för att på något sätt hålla vikten. Jag har sett mammor som använder exakt samma kläder under sista graviditetsveckan som innan graviditeten, och barnen som föds är så små, så små. Undrar hur barnens organ inklusive hjärnan påverkas av att mamman inte äter ordentligt. Det kan inte vara friskt att sätta smalhetsideal framför barnets hälsa.

Skönt i alla fall att ert hus klarade sig ganska bra i stormen. Vi hade besök av några vänner från Rådmansö i går, och där har de strömavbrott fortfarande.

Ha en fin fortsättning på helgen!