tisdag 21 juli 2020

Arbetsmiljö och nya böcker

 Det tog lite tid, men nu har jag äntligen beställt ännu en bok av Pia Höjeberg, barnmorska och författare. Fick tipset av bloggvännen Paula för länge sedan, ser så fram emot att läsa den.
Fick ännu ett tips av min schlagerkompis och tillika barnmorska om denna bok, som jag också ser fram emot att läsa , såhär skrev hon om boken på facebook : " För oss alla i obstetriken, läs! Skratta! Å bli "lättade" över att det/dom finns på andra ställen (ni vet vad jag menar)För er som är utanför,läs så fattar ni hur vi har det. Lysande."
Om boken står det såhär när man googlar:

På nätterna får man som AT-läkare ansvaret för samtliga patienter på sjukhuset. Man styr skutan på egen hand. En skuta som är helt enorm, och står i lågor, och som man inte fått några egentliga instruktioner om hur man seglar.
När Adam Kay som nybakad läkare tillträder sin AT-tjänst i London börjar ett minst sagt utmanade yrkesliv. 97-timmarsveckor, beslut på liv och död, en ständig ström av kroppsvätskor och sämre betalt än parkeringsmätaren utanför sjukhuset. Det här kommer att göra ont består av hans dagboksanteckningar, hisnande bakom-kulisserna-vittnesmål som får läsare att ömsom skratta, ömsom gråta. Här finns hysteriskt roliga reflektioner, märkliga patientfall, hjärtskärande öden och oroväckande många främmande föremål på fel ställen.
Boken är också ett nödrop inifrån ett krisande sjukvårdssystem, och en gripande skildring av ett läkarliv som en dag blir för mycket.
Adam Kay är en brittisk före detta läkare. Han är i dag verksam som stå-upp-komiker och författare.

Som ni förstår så ser jag fram emot att läsa båda böckerna!
Natten på jobbet vill ni inte höra om, jag har ju redan berättat hur tufft vi har det väldigt ofta. Nämner bara att jag skrivit avvikelser angående arbetsmiljön i natt, och att jag hade jobbig hjärtklappning när jag försökte komma till ro i morse efter nattjobbet.
Orsakullan undrar idag : Berätta om en lek du ofta lekte som barn...
Det jag minns, förutom att hoppa hopprep och twist, var ett bollspel som då kallades för "Nigger". Googlade och ser att så var fallet, men spelet kallas numera för "nogger", ruta eller kingboll. Nån som känner igen det bollspelet?

7 kommentarer:

BP sa...

Ja, böckerna är ju helt klart din genre, men den andra boken och Stephen Frys "recension" gör mig nyfiken. Älskar ju Stephen Fry.

Gå inte in i väggen tjejen! Du har bara en hälsa och NKS tackar dig inte. Du lär troligen hamna på en "hjärtavdelning" där, då du bor i Solna, men om läget där är lika illa som det är på din avdelning så... Ja, du förstår vad jag menar.

Hopprep var jag också förtjust i, liksom Hola hoop, som jag var riktigt duktig på.

Anki sa...

Jag har ju läst hur du har det på ditt jobb och förstår att det kan vara extra kämpigt vissa nätter - men att gå hem med hjärtklappning efter en jobbnatt är då absolut inte bra. Var rädd om dig!
Bollspelet du nämner är okänt för mig, däremot minns jag att det hoppades mycket rep och även twist :) Jag blev tidigt en hästtjej och tillbringade all ledig tid i stallet och där hade vi inte tid för några lekar :)
Kram

Znogge sa...

Jag förstår att du ser fram emot att läsa båda böckerna.

Bollspelet är väldigt bekant för mig för det är väldigt populärt bland eleverna på vår skola. De kallar det för King eller King out. Vi hoppade mycket hopprep och bollade med två eller tre bollar mot skolans vägg.

Kram

Ditte sa...

Tack, för boktipsen! Jag har skrivit upp dem på min läselista. Och båda verkar passa även mig.

Bedrövligt med din arbetsmiljö. Bra att du skrev en rapport angående avvikelser i arbetsmiljön. Så här ska ni absolut inte ha det. Kanske kan ni koppla in huvudskyddsombud och Arbetsmiljöverket.Du ska inte behöva ha det så här på ditt arbetet. Och att du ska gå hem och må dåligt. GRRRR! Ogillas i högsta grad.
Kan också minnas att vi spelade mycket "nigger" i skolan och även hoppade rep och "twist". Vi spelade också kula.
Många tankar till dig
Var rädd om dig. Jobbet är inte värt att bli dålig av.
Stor kram

Ama de casa sa...

Den andra boken skulle jag också vilja läsa, precis som BP gillar jag Stephen Fry så jag föll för hans recension. Även din schlagerkompis recension och bokens synopsis gjorde mig sugen på att läsa den :-)

Hopprep och twist är väldigt bekanta, men bollspelet känner jag inte igen.

Du måste vara rädd om dig och försöka ta det lugnt! Men i ditt jobb med dom resurser ni (inte) har så förstår jag att det är nästintill omöjligt.
Kram!

Ami sa...

Jag förstår absolut att du ser fram emot att läsa böckerna.
Kram

Paula sa...

Vet inte varför ämnet fascinerar mig, jag tror det har med kvinnors utsatthet, mod och jävlaranamma att göra. Ska försöka få tag på den andra boken, helt klart