tisdag 6 april 2021

Tisdagstrött

Nu har jag läst ut boken "Där kräftorna sjunger" av Delia Owens, sträckläste den hem i bilen från vår Spa-helg då min kompis körde! Det kom en tår, och visst är boken läsvärd och fantastiskt skriven, men vet inte om jag tycker det är den bästa bok jag läst. 

En oförglömlig berättelse om naturens krafter och ensamhetens pris. Kya Clark lever ensam och i samspel med naturen utanför en liten stad vid North Carolinas kust. Byborna kallar henne ”Träskflickan” och har i många år spridit elaka rykten om henne. När en stilig quarterback hittas död i våtmarken blir hon därför omedelbart misstänkt och en mordutredning inleds. Men Kya är långt ifrån den obildade enstöring som alla tror, och snart uppdagas sanningen om hennes liv. ”Där kräftorna sjunger” var den mest säljande boken i USA 2019 och har blivit en internationell fenomentitel som älskas av läsare över hela världen.
 

Nu har jag idag äntligen börjat att läsa "Hanna och barnsängskriget" av Pia Höjeberg, som själv är barnmorska ( hon föreläste på barnmorskeutbildningen om sina böcker), och denna bok kommer jag att sluka!

Kvinnor föder barn tills de stupar på barnsängskrigets slagfält. Ett slagfält, inte lika glamoröst som männens, för där blåses inga fanfarer och inga tapperhetsmedaljer delas ut , säger den unga sockenbarnmorskan Hanna efter att ha räddat en barnaföderska från att dö. I Hanna och barnsängskriget får vi följa Hannas dramatiska liv. Under den krävande utbildningen, de dramatiska utryckningarna till födande kvinnor, livet i gruvsamhället Huså i Jämtland, i Närke och som stadsbarnmorska i Göteborg.  Vi får följa en barnmorska under 1800-talet. Hennes passion för yrket, hennes omsorg om kvinnorna och barnen men också hennes eget livs glädje och sorg. 

Hanna har en verklig förlaga, Johanna Bovall Hedén. Hon utbildades på Allmänna Barnbördshuset i Stockholm, där Rosenbad ligger idag. 

Denna lediga tisdag har jag varit så trött så trött, sovit av och till hela dagen känns det som, men behövde väl den vilan, och passade alltså på att börja läsa en ny bok.

Orsakullan undrar idag : 

  1. Är gatorna fria från grus där du bor?
  2. Nej, tyvärr är gruset kvar,  det kommer väl mer snö och kan bli halt igen??

9 kommentarer:

Ditte sa...

Jag gillade också "Kräftorna" men det är inte den bästa bok jag läst. Men jag gillade miljöbeskrivningarna och "storyn" i sig.
Intressant med "Hanna och barnsängskriget" och just att läsa mer om hur det var förr.
Fint att du haft en ledig dag och vilat både kropp och knopp.
Ha det gott!
kram

BP sa...

"Där kräftorna sjunger" var inte min grej. Jag bloggade ju om boken. Samtidigt är det skitsvårt att välja en bok som är den bästa jag läst. Tror inte att jag skulle kunna välja där.

Att du kommer sluka "Hanna och barnsängskriget är ju ganska logiskt, eller hur;-)

Efter två jobbnätter har du all rätt att vara trött. Å som jag ser la du på balkongen och läste/slumrade.

Här är gatorna sopade - tror jag i alla fall;-)

Paula sa...

Hej, jag kan nog inte utnämna en enskild bok som den bästa jag läst men blev tagen och berörd av Där kräftorna sjunger. Kanske var det en annorlunda läsupplevelse på engelska, ibland är ju inte översättningarna helt lyckade?
Och barnsängskriget har du påbörjat, minns när jag recenserade den o du sa att den vill du läsa. Men sova är ju lika viktigt när man har ett jobb att sköta. Och du är säkert tacksam över att du inte behövde utöva ditt yrke på 1800-talet! Kram

Anki sa...

Skönt med en ledig dag ... hoppas du kunnat vila ordentligt.
Jag gillade "Där kräftorna sjunger" ... men att säga att den är den bästa bok jag läst är kanske att ta i. Svårt att säga vilken som är den bästa förresten ...det finns många aspiranter på den titeln.
Ha det gott!
Kram

Ama de casa sa...

Den där andra boken är ju som klippt och skuren för dig, passar ju perfekt :-)
Skönt att du kunde vila upp dig, det behövdes nog!

Här har "dom" sandat gatorna emellanåt under vintern. Dom = sandregnen från Sahara... Hoppas vi slipper nya såna nu.

Ha det gott!

Znogge sa...

En fantastiskt bra bok och även jag sträckläste den. Gick inte att släppa boken.

Kram och god onsdag!

Annika sa...

Vet du, jag är en av de FÅ i världen--tror jag-- som inte gillade den boken.
OCH då är jag ändå en stor ÄLSKARE av North Carolina och The Outer Banks. ÄLSKAR naturen där.
Jag tyckte den var så overklig att jag knappt stod ut, att hon lämnades ensam redan i barndomen, inte gick i skolan, ingen som uppmärksammade det, att hon ändå lärde sig allt. ATT hon var så strålande vacker .. men suck ..
For mig var det som att läsa en Harlequinroman. SÅ jag gillade den faktiskt inte.
Totalt OVERKLIGT nästan allting i hela boken. jag läste den på engelska.
OCH fastän jag älskar naturen där blev det lite väl mkt ibland med detaljer och annat.
Så för mig, tummen ner.
Tror den ska bli film väldigt snart.

Den andra boken skulle jag gärna läsa.

Har du sett Call the Midwife?
Tror den går under Barnmorskorna i East End i Sverige.
DEN serien är jag galen i.
Tror du skulle gilla den också. Har lärt mig så mkt där om sjukdomar och vad som kan gå fel vid förlossningar etc.
Brukar googla ngt vid varenda avsnitt jag ser.

Stor krama till dig!

Susanne sa...

Tack för boktipsen.

Guldkryckan sa...

"Där kräftorna sjunger" lät ju som en bra bok, lite av ett klassiskt tema ju, är man udda så är det lätt att bli misstrodd kan jag tänka.

Ledig tisdag var vad du behövde, känner lite likadant, var så trött vid hemkomst att hälften hade varit nog.

Tack för gratulationen och ha en underbar kväll.