onsdag 12 september 2018

En dag på NKS

Efter en god natts sömn var jag ändå inte redo när klockan ringde i morse, men det vara bara att bita ihop och gå upp. Inte var dag som jag cyklar TILL jobbet på morgonen. Denna dag fick jag cykla en anings längre bort, till Nya Karolinska sjh. Dagen började med en kortare föreläsning om sjukhuset, redan för 17 år sedan började planeringen av det nya sjukhuset, och vi ska komma ihåg att det är politikerna som bestämt mycket om hur det ska fungera bl.a med intensivakuten dit man bara kan komma med ambulans, ambulanshelikopter (det finns två helikopterplattor, det är vi ensamma om i hela Sverige) eller via remiss kan man också komma in på intensivakuten.


Idag gick jag in genom huvudentrén på det stora sjukhuset.


...och visst påminner det om en flygplats, så stort är det! Restauranger, apotek, pressbyrå ( som inte får sälja nikotin- vare sig cigaretter eller snus då det är ett rökfritt sjukhus) och så konditoriet Vetekatten finns också.

Nere i kulverten var det full fart av robotar , det gällde att inte komma i vägen för dem!

I kulverten finns våra omklädningsrum och här hämtar vi också våra personalkläder.

Ooops, en robot till!


Mycket konst av olika slag finns också, skulle kunna vänta till skyltsöndagen, men nej, visar dem redan idag!

Denna ljusslinga ändrar visst färg vid 7 tillfällen och ska föreställa CTG-kurvor, som registrerar barnets puls, denna finns alltså i vårt "hus", där förlossningen kommer att ligga.

En färgglad tavla.

Många kända namn i små böcker, både mindre trevliga kändisar och mer trevliga kändisar!

Här är vi på 10:nde våningen och nya hotellet ses till vänster, rakt fram det höga nya bostadshöghuset, och på markplan gör man ett nytt busstorg och tunnelbanans  nya gula linje kommer att ha stationen Hagastaden här.

En lång dag med en massa nya intryck, lite spännande är det faktiskt, men mycket nya arbetsformer kommer att behövas! Här syns Vetekattens uteservering och jag är på väg till min cykel för att cykla hem, vila en mikrosekund för att sedan åka tåget till Sollentuna, promenera bort till Stinsen och köra mitt IW-pass. Är lite trött i benen nu....

7 kommentarer:

BP sa...

WOW! Tusen tack för den sightseeingturen på NKS. Snacka om förhandsinfo:-)
Ja, vad ska jag säga... Håller helt med dig att NKS liknar en avgångshåll på Arlanda. Allt är otroligt snyggt och estetiskt "korrekt". Japp, det såg ju bra ut på ursprungsritningen också;-) Men det är ju en himla skillnad mellan design och funktion. Å just det funktionella verkar arkitekterna inte direkt tagit hänsyn till enligt vad jag har hört. Ja, och rådande avloppsproblem syns ju inte heller på arkitektritningar...

MEN tusen tack för denna rundvandring. Himla kul att TITTA PÅ NKS. Ingen fara förresten om det inte funkar där. Danderyd har redan tagit över massvis med patienter från NKS...;-)

znogge sa...

Tack för rundvandringen. Nya och stora sjukhus är verkligen imponerande, på vissa plan i alla fall... Även om det är ett nikotinfritt sjukhus kan jag inte begripa att Pressbyrån inte får sälja snus eller cigaretter. I och för sig begriper jag inte heller varför Pressbyrån har monopol på att etablera sig på sjukhusen...

Kram

Ama de casa sa...

Spännande! Ser himla coolt ut - bara att hoppas på att det är/blir funktionellt också.

Fast det är nog inget sjukhus för mig. Jag har varit på akuten mängder av gånger, men aldrig åkt ambulans... Varför får man inte ta sig dit för egen maskin om man nu är i behov av akut vård? Märkligt...

Steve sa...

NKS, ett rejält steg in i framtiden kan jag tro. Tyvärr har det i media rapporterats en ganska dyster bild av hela projektet. Mycket p g a att ett antal politiker ertappats med att ha "fingrarna i syltburken" . Hoppas bara att det nu kommer att fungera som det framtidens sjukhus det är ämnat att vara.

Susanne sa...

Oj vilken spännande byggnad. Mycket vackert, stilrent och intressant. Hoppas att allt kommer fungera optimalt. Jag fick vara med och jobba i "ny vårdbyggnad" på sjukhuset i Västerås. Spännande, fräscht och lite extra kul. Dock fanns det så mycket som inte fungerade och många saker som inte var genomtänkta. Ibland funderade man om dom som är med och planerar vet hur vården funkar, egentligen. Men som på många andra nya platser blir det mycket "barnsjukdomar" innan man jobbat in sig. Tack för rundvandringen :) Kram

Mias Mix sa...

Vad roligt att få se! Hoppas ni som jobbar har fått vara med att påverka. Varför landstingen lägger pengar på dyr konst kommer jag aldrig förstå. Bättre att lägga dem på vården. Inramade teckningar av barn skulle pryda sjukhuset minst lika bra:)

Ditte sa...

Stort tack för rundturen! Har bara tittat in i entrén som allra hastigast. Tjusig design är det verkligen och med mycket påkostad konst. Tänkte lite som Mias Mix här... Hoppas också det finns pengar över till bättre arbetsvillkor för personalen och att några kan få vård här. Verkar ju bli sort tryck på de andra sjukhusen i stan. Vet att det ökat med tryck både på St. Göra, SÖS och Danderyd. Känns inte direkt optimalt.
Hoppas du hinner vila dig i helgen.
Kram!