fredag 20 december 2019

En jullista

En tomte har fått komma upp från källarförrådet, han räcker gott och väl som julpynt här hemma i år! Stök och bök på jobbet i natt med fördelning av platser som vanligt. Jag hade hand om eftervårdspatienter och antenatalpatienter ( sjuka kvinnor el foster i tidig graviditetsvecka), de krävde min uppmärksamhet hela natten, så först framåt tre tiden i natt fick jag i mej något att dricka och äta.
Det var med lätta steg jag åkte hem i morse, somnade som en stock och vet att jag nu är ledig fram till julaftonsnatten!
Hänger på jullistan som jag såg hos BP, hon har fått den från Maria.


Vilka är de första fem orden du kommer att tänka på när du hör ordet ”jul”?
Stress, julmat, umgänge med nära och kära, dikten "Tomten" av Viktor Rydberg, Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton.

Fortsätt meningen ”ingen jul utan
..."Sagan om Karl-Bertil Jonssons Julafton"

Viktigaste saken på julbordet?
Får bli tre saker: Sill, lax och Janssons frestelse.

Skulle du kunna tänka dig att fira jul utomlands?
Ja, absolut! I en varmare miljö absolut!

Om du firar jul utomlands, vilken destination skulle du välja? 
En av sönerna åker till Florida över julen, jag skulle gärna hänga på! 

Vilket är ditt bästa julmusiktips?
Tro det eller ej, men jag älskar Adolphson och Falks : Mer Jul !En fantastisk julskiva som jag gärna lyssnar på är "Tommys Jul" med Tommy Körberg, en smakbit kommer här: "Jag går dit du går"Men den bästa julskivan, som gick varm i min bil på väg till jobbet i juletider, det var Peter Jöbacks skiva "Jag kommer hem till jul" En av de bästa låtarna på den skivan  är "Snön föll", lyssna och njut!Hur förbereder du dig inför julen?:
Jag försöker att inte stressa med varken mat eller julklappar. Så det är ovanligt lugnt för mej i år, Ska jobba på julaftonsnatten, men hinner med lite firande hos svägerskan först. I år har vi köpt en pytteliten bordsgran, så inte så mycket julpynt här hemma och till knytkalaset på julafton så ska jag göra en Janssons Frestelse och vitlökssill.  I morgon ser jag fram emot en jullunch med mina kära söner på Ulriksdals värdshus.


Den bästa julfilmen? Jag bara älskar "Sagan om Karl-Bertils Julafton som sänds på svt1 på julaftonskvällen klockan 19.05, en helig tradition!

Brukar du köpa en julkalender av något slag till dig själv?
I år har jag både en triss-kalender och Bingo-lottos julkalender, ingen vinst än så länge!

När är det okej att börja julpynta tycker du?
Till första advent kommer i alla fall adventsstakarna fram, men julgranen ska egentligen kläs kvällen innan julaftonen, under min uppväxt så gjorde vi så.

När får julen åka ut igen?
Tjugondag Knut så åker julen ut, fast det brukar bli lite tidigare! 6 kommentarer:

Ditte sa...

Kul att läsa din jullista. Lagom på alla sätt. Jag är inte längre någon julig person så jag stämmer in i det mesta. Musikvalet är jag helt med på.Och vid midnatt den 23-24 december vill jag gärna lyssna till Jussi Björling med "O helga natt" på radion. Har gjort det sedan jag var barn. Alltså länge.
Vad trevligt att träffa sönerna för lunch på Ulriksdals värdshus. Här är ju så fint och med väldigt god mat.
Sagan om Karl Bertil Jonssons jul gillar jag också. Den hör till-
Jag är ingen julperson och är helst inte hemma över jul. Det är vi inte i år heller men det blir en resa som vi inte gjort tidigare. Och dte blir nog inte någon värme. Om solen tittar fram återstår att se.
kram

BP sa...

Kul att du hängde på listan, den ursprungliga alltså:-)
Himla roligt att läsa dina svar. Kan bara konstatera att vi är helt överens vad gäller att fira jul på varmare breddgrader och när julpyntet ska börja. Resten får vi diskutera;-)

Diskuterade NKS med en "kollega" till dig. Ni verkar vara helt överens där...

Men så skönt att du får vara ledig ett par dagar då. Lite osis kanske att missa julafton, men du har ju varit mer förut. Du kan ju det där;-)

Anki sa...

Kul med dessa listor och hur man svarar. Jag gillar också Karl-Bertil ... himla bra liten film!
Adolphson och Falk gillar jag med ... och Peter Jöback :)
Ha det så gott nu med lite ledighet!
Kram

Znogge sa...

Vilken trevlig dag som väntar! Karl-Bertil Jonsson har jag aldrig sett en enda gång. Förmodligen beror det på att vi öppnar klapparna vid den tiden.

Kram och ha en fin lördag!

Ama de casa sa...

Rolig lista det där :-)

Vi är lite överens när det kommer till julens tillåtna tid. Fast jag går all-in till första advent (inklusive granen, fast nu har jag bara tre minigranar i plast) och all-out till tjugondag knut. Jag tjuvstartar varken framtagandet eller borttagandet av julen. Förmodligen för att jag är en mästare på att skjuta upp saker och ting så länge det bara går ;-)

Ha en skön ledighet nu!

Mia Halvarsson sa...

Så roligt att läsa svaren på din lista, njut nu av ledigheten fram till nästa pass!