fredag 9 december 2022

Fem en fredag


 Gissa om jag blev förvånad när vi kom hem från Gran Canaria i lördags och ser att min novemberkaktus blommar! Tackade genast vår äldsta son som varit här och vattnat, jag såg inte ens några knoppar när vi åkte ;-D

Elisamatildas "fem en fredag" har idag temat : Retro

1. Vilken var den senaste fysiska bok du köpte?

Vet inte riktigt, men när vi var på Carl Larsson gården ...2020? Så köpte jag Carl Larssons biografier i ny upplaga med ett modernare språk...läste i bilen hem...till sidan 63, hm, borde fortsätta med den...den var intressant!


Frispråkigt och ärligt berättar Carl Larsson i sin självbiografi om den hårda barndomen i Stockholms fattigaste delar, åren i Paris livliga konstnärskvarter och livet i det hus i Dalarna som för alltid skulle komma att påverka synen på det svenska hemmet. Vi får möta Anders Zorn, Albert Engström och prins Eugen, men också den man som både väckte den största beundran och det djupaste hatet ? August Strindberg. Carl Larsson berättar även om den hemliga förälskelsen, de två okända barnen och den himlastormande kärleken till Karin, allt skrivet på ett språk som nästan hundra år senare känns roligt, drastiskt och modernt.

I den nya utgåvan är texten bearbetad för att bli lättare att läsa. Borta är de hundraåriga verbböjningarna och de långa meningarna, men kvar är förstås Carl Larssons underfundigheter, svärta och humor. Gamla och idag okända ord som till exempel ?Jannekostym?, ?pjunk? och ?kommisskusar? har fått sin förklaring liksom uttryck som ?skudda stoftet av sina fötter?. Alla uttryck på franska, tyska och latin som Carl gärna kryddade sin text med är också översatta.

I höstas öppnades familjen Larssons bankfack och ur det togs det handskrivna originalmanuset fram. Inför nyutgivningen av Jag har hela originalmanuset gåtts igenom och cirka 250 fel från tidigare utgåvor har upptäckts. En del rätt triviala, men några har givit ny innebörd åt hela meningar och finns naturligtvis nu med i den nya utgåvan.

Helt ny är den 32-sidiga bildinlagan som innehåller både ett urval av Carl Larssons konstnärsgärning och helt unika foton ur de privata familjealbumen.

från Adlibris hemsida.

2. Vilken CD lyssnade du senast på?

Hm, minns inte det heller! Men när jag hade min lilla bil och körde till jobbet på kvällarna i juletid, så spelade jag Peter Jöbacks skiva : "Jag kommer hem igen till jul", så fin!


3. När tittade du senast på DVD?

Det minns jag inte! Jo, förresten, det kan vara DVD-brasan, haha!


4. Hur längesen var det du pratade via fast telefoni?

Vet ej, men min man pratade via fast telefoni med receptionen på hotellet vi var på nyligen!

5. När använde du senast kontanter?

På Gran Canaria för någon vecka sedan, vi använde mest våra bankkort där förstås, det gick överallt, men dock inte när vi åkte taxi ett par gånger, då var det bra med kontanter, vad gäller mynt har jag nog bättre koll på euron än de svenska mynten!

Orsakullan undrar idag : 

  1. 9. Pepparkakans dag, bakar du pepparkakor idag?
  2. Nej, är inte så förtjust i pepparkakor, och tycker faktiskt att de köpta pepparkakorna är godare än hembakade, men då ska det finnas ädelost till! Min man är tokig i pepparkakor, så här hemma finns Annas pepparkakor alltid i december, Grattis på namnsdagen alla som heter Anna idag förresten!
  3. Så är det fredag och dags för mej att jobba hela helgen...men innan nattjobbet börjar har jag en del att uträtta, t.ex leta efter mina vinterkängor, ute har det ju kommit snö i natt! Mera köttbullar ska rullas och stekas i ugnen också.... 
  4. Trevlig helg!


18 kommentarer:

Violen sa...

Trots att jag oftast har lite kontanter i väskan är jag dålig på att känna igen valörerna på sedlarna och mynten har jag ingen som helst koll på. Lite skrämmande tycker jag.
En och annan bok blir bara läst till sidan 86 och sedan glöms den bort av olika skäl. Men helt plötsligt kanske man hittar den igen och fåren trevlig lässtund.

Hanneles bokparadis sa...

Fint med kaktus som kan almanackan. Älskar pepparkakor, äter på sommaren med... Vi har haft en tradition att baka pepparkaks"hus" som speglar årets händelse, kul att sonen har tagit traditionen med barnbarnen!
Önskar en fin helg!

Annika sa...

Ja det var ju lite kul frågor där, lite av det som nyss var självklart som nu är bortskuffat.
Vet inte när jag senast lyssnade på en cd, eller såg en film på dvd eller bluray, nu har Netflix så fina brasor man kan sätta på som stämningshöjare. Kontanter? Aldrig numera. Ingen fast lur heller längre. Måste säga att jag gillade dessa frågor. KUL!
Din kaktus är jättefin!!!
Kramar!

Klimakteriehäxan sa...

Var på vippen att köpa JAG-boken men det blev ingen affäre, vet inte varför. Sämre sällskap än Jöback kan man ha i bilen!!!
Jag stoltserar också med en blommande kaktus, men nåt vatten får den nästan aldrig! Fantastiskt fina blommor!

femfemman sa...

Tröttnat på pepparkakor. Men med ädelost på, så går det nog bättre. Glögg passar bra, då också.
Hittade ett mynt i fickan på en vinterjacka. Visade sig vara en femma. Så de är guldringar numera...!
Har ju noll koll på pengar över huvudtaget. Sedlar ju dock mer lättlästa...
Vi har den fasta telefonen kvar.Minns inte när den användes senast. CDspelare har vi. Flera. Men sällan man lyssnar. Någon DVD kan inte visas i vårt hus...
Har vinylspelare också. Har ju kommit tillbaka. Men det blir sällan man sätter på någon skiva. Även om det alltid är lyssningsvärt att återuppleva gamla låtar.
Hoppas att jobbnätterna blir lugna. Kram //Anna-Lena

Znogge sa...

Så vackert din kaktus blommar! Det var en trevlig överraskning att komma hem till. Bra jobbat av sonen.
Kontanter använder jag ytterst sällan men vi har en summa här hemma "om i fall att".
Dagen till ära har jag ätit tre pepparkakor men jag är ingen jättefantast av dem.

Kram och god fredag!

Anna i Portugal sa...

Härligt med blomning som välkomnade er hem. Jag älskar pepparkakor, både köpta och egna, men de glutenfria är inte särskilt goda... så blir inga för mig längre. Kontanter använder vi här på marknader t.ex.

Guldkryckan sa...

Lättare med Euro här än svenska sedlar, borde ha mer svensk valuta här hemma men just nu är det tomt.
Kort är ju så mycket smidigare, för det mesta iallafall.


Ha en fin kväll nu och grattis till novemberkaktusens blomning. :)

BP sa...

Tänk så duktiga vi är att vi hänger med alla trender och "moderniteter". Svarade snarlikt på frågorna. Å om du har köpt DVD-brasan hos OnOff så är det minst 20 år sedan du kollade - hahaha:-) De gick ju i konkurs 2011. På Costa Blanca är det mera regel än undantag att man betalar med kontanter på restauranger och barer.

Stort Grattis till din fina Novemberkaktus. Så den har vuxit till sig. Tror du har visat den förut, men då var den riktigt liten.

Äter heller inte pepparkakor. Gillar inte kryddmixen.

Bokdamen sa...

Men vad härligt att kaktusen blommar, inte dumt att komma hem till! Jag har en men den blommar inte än i år. Inget stort fan av pepparkakor, finns annat som är godare. Ha en skön helg!

Mrs Calloway sa...

så fin kaktus! det gjorde sonen bra! fast telefon har vi inte haft på 10 - 15 år. men DVD, CD, grammofon för Lp och möjlighet att spela VHS har vi. inte för att vi gör det särskilt ofta, men i alla fall. kontanter har jag ibland och då behövs de inte. har jag inga kan en slå sig i backen på att en hamnar i en situation där de hade behövts! ha en fin decemberhelg!

Paula sa...

Jag velar om hur jag ska göra med köttbullarna, det är inte så att någon reagerar över att mina är mycket godare än köpebullarna, så det känns inte så viktigt. När barnbarnen var små ville de inte äta av mina för jag hade kryddat med kryddpeppar och dom var bara vana vid Mamma Scans...
Haha, jag har inte läst den boken om Carl Larsson. Ska till biblan imorgon, den lilla som ligger här vid Carl Larsson-gården, gissa om de har allt som har anknytning till honom...Det kom förresten ut en ny bok i år, om okända släktingar. Vår källare agerar nämligen som bokupplag.
Hoppas du är frisk och kry och orkar med det som komma skall. Många sjuka nu, här i Dalarna får man bonus om man jobbar extra inom vården för så många anställda är sjuka.
Kramen

Äventyret framtiden sa...

Så vacker din novemberkaktus är. Jag hade en sådan jag också en gång och det var alltid lika roligt när den plötsligt började att blomma. Här har jag aldrig ens sett en sådan, märkligt nog med tanke på var jag bor. :)
Carl Larsson har jag läst om men är inte säker på att det är just den boken du köpte, fastän jag tycker att jag känner igen den. Vilka personligheter de var, han och hans Karin? hade hon ett så fint namn månne?;)
Här gäller både kontanter och bankkort. Mest bankkort efter pandemin men de slutade aldrig med kontanter här, hade handskar på sig för både ock. Ett bankkort är ju också farligt om det vill sig.
Ha det gott!
Kram

Ditte sa...

Vad roligt att kaktusen var i blom. Så vacker!
Intressant med Carl Larsson boken. Men kanske är den mer en "bläddra i" bok. Men nog är dte en bok jag gärna skulle läs-bläddra i.
Musik gillas här också och i blandad form. Gillar också Peter Jöback-
Här hemma är det ju mest kort som gäller men utomlands är det ju fortfarande kontanter so ofta gäller-
Önskar dig nu lugna nätter vad gäller jobb-
Varm kram

Ami sa...

Åh, så vacker din novemberkaktus är! Kram och trevlig lördag

Anki sa...

Grattis till blomningen på din novemberkaktus!
Kram

Lottens Bokblogg sa...

Någon DVD-brasa har vi aldrig haft :-) Men vi lyssnar då och då på CD, maken gör det oftare än jag. Och så ser vi på DVD.

Kina sa...

Intressant om Carl Larsson. Har varit på Carl Larsson-gården, och tyckte mycket kändes som Karin Larsson. Hon hade verkligen känsla för det vackre och ombonade.
Peter Jöback är inte helt fel. Han har en underbar röst.
Retro! Jaa, ibland var det bättre förr! Jag tycker t.ex. att det var mycket lättare att höra vad som sades i de gamla hederliga telefonerna. Eller är det bara inbillning? Ha det gott!