måndag 6 maj 2024

Förberedelser för Malmö och måndagsselfie

Idag var det dags att få lite manikyr inför ESC i Malmö, tyckte att gult och blått passade ;-)

Resväskan börjar fyllas med boor och glitterkläder...samtidigt som jag försöker lyssna på de 38 bidragen! 

Klimakteriehäxans måndagsselfie handlar idag om jobbet.

1. Hur tidigt i livet visste du vad du ville bli? 

Det visste jag inte! Halkade in inom vården ,för det var där det fanns jobb.

2. Fanns det en förebild som påverkade ditt yrkesval?

Nej, det kan jag inte påstå.

3. Har du fått sparken någon gång?

Nej, ingen risk inom vården att bli sparkad!

4. Hur ofta har du bytt jobb?

Har faktiskt jobbat inom regionen i 45 år i år ( började på ett ålderdomshem inom kommunen i Hofors innan jag flyttade ner till Stockholm och regionen satte klorna i mej!) Har under min karriär jobbat som sjukvårdsbiträde, vidare till sjuksköterska och till slut barnmorska, så inom regionen har jag bytt jobb ett par gånger. 

5. Skulle du välja samma yrke igen om du fick chansen?

Är stolt att jag vidareutbildade mig till barnmorska och har ju varit med om fantastiskt många födslar under mina år som barnmorska, men arbetsmiljön har ju varit tuff många gånger, så det vete tusan om jag skulle välja samma yrke? 
Hade jag orkat plugga som ung så hade jag nog valt något annat...t.ex veterinär! Men är glad att jag jobbat med människor, för det ger ju så mycket.

6. Skulle du rekommendera unga att gå i dina fotspår? 

Nej, vet inte hur många gånger vi har demonstrerat och försökt göra våra röster hörda för bl.a bättre arbetsmiljö och högre löner, och det händer inte mycket. Stressen på jobbet, och all övertid som man jobbar är inte kul.


 

12 kommentarer:

Kina sa...

Precis som du så har jag jobbat mesta tiden hos samma arbetsgivare, men med olika jobb. Och båda två hamnade vi med det vi gör av en slump. Och så är det nog för många. Men som sagt, det är allt lite speciellt att jobba med människor. Ta det lugnt i Malmö, och undvik folksamlingar!! 🤪

BP sa...

ÄLSKAR naglarna! Så proffsigt och snyggt.
Roligt att läsa att du också "halkade in" på ditt jobb. Det gjorde jag också.
Förstår dock att du inte skulle rekommendera ett arbete inom sjukvården. Jag har alltid hävdat att lärare, läkare och sjukvårdspersonal inte är jobb utan kall. Och det vidhåller jag.

Att jobba med människor och speciellt med bebisar måste väl ändå vara mera givande än att vara veterinär - förutom att veterinärer troligen tjänar det tredubbla jämför med läkare. Detta är min slutsats efter det jag läst vad det kostar när man besöker en veterinär...

Fortsätt nu att packa. Så roligt att kolla om jag ser dig igen. Du kan ju alltid berätta vilka finaler du kommer att kolla på plats. Det har du kanske redan gjort, men det har jag såklart glömt;-)

Hanneles bokparadis sa...

Kul att du åker till Malmö, här blir det tv-soffa.
Har jobbat med gamlingar, hemtjänsten, lätt att få jobb som ung. Minns att vi inte hade telefon, fick ringa från telefonkiosk på morgon.
Det där med sjukvård inte min grej... skakig när jag behövt plåstra sönerna.

Anonym sa...

Beundrar alla som jobbar inom vården. Som lärare kan jag göra misstag, och rätta till dem. Det får ni inte göra inom vården... inte utan att det blir rabalder iaf.
Visst skulle det varit intressant med en läkarutbildning...fast då skulle jag blivit psykiatriker. Inte så mycket blod och inälvor där .. Kram //Anna-Lena

Christian Lehmann Gisler sa...

Vi har en del gemensamma svar, synd bara att varken du eller jag skulle rekommendera unga att välja samma yrke....tänk så uselt det blivit för oss som tar hand om msk.....
Imponerande dock att du hållit ut!

Annika sa...

YAY, ESC ready nails!!
GILLAR!!
Och snart åker du ner till Malmö. SÅ kul!
Jag kommer att sitta bänkad på lördag. Börjar ju klockan 15 här redan, vilket jag gillar.

Barnmorska, ett givande jobb. Ville själv bli det då jag var yngre.
Men jag förstår att det är ett evigt kamp eftersom ni alltid måste kämpa på i motvind.
Men vad vore vi utan er? Jösses alltså. Vi skulle inte klara mänskligheten utan er.

Varma kramar!!

Klimakteriehäxan sa...

Du ska veta att vi är många, väldigt många! som är innerligt glada och tacksamma över att sådana som du finns. Fattar att arbetsmiljö och löner lämnar mycket i övrigt att önska, skulle verkligen vilja att det hände något på den fronten. För utan er står vi oss slätt, vi som är eller blir patienter (barnafödandet är ju avklarat för exvis mig ...) Och som du så påpekar är risken att få sparken liten, om man inte heter Macchiarini eller så ... Ha det kul i Malmö!

Jossu sa...

Vad hemskt att ni inte blir hörda utan talar för döva öron. Hur ska man få personal till vården i framtiden, och få dom att stanna, om man inte ser till att förbättra arbetsmiljön så att personalen trivs och orkar med sitt jobb?

Paula sa...

Du får bli författare när du gått i pension! Tänk att sitta vid sommarstugan o lyssna till fågelkvitter och skriva av hjärtans lust! Kram

znogge sa...

Under valtider pratas det mycket om skola, vård och omsorg men sedan blir det ganska så tyst. Jag har alltid trivts med mitt jobb som lärare men är inte säker på att jag skulle valt samma igen. Utbildningstiden är lång och löneläget lägre jämfört med måna andra yrken. Fördelen är väl att som lärare riskerar man inte heller att få sparken.

Hoppas att ni får en riktigt härlig kväll!

Kram

Ditte sa...

Kul att läsa dina svar. Men visst är det trist att villkoren försämrats så mycket. Mycket stress och knepigt med deltider.

Förstår att du i tankarna är i Malmö. Och visst passar gult och blått på naglarna.
Tittar nu lite på semifinalen. Önskar dig fina dagar med mycket fart, glitter och fest.
Kram

Anna i Portugal sa...

En sån härlig helg du har framför dig, kan tänka mig det är årets höjdpunkt för dig.

Det är faktiskt otroligt att ni inom vården har så fruktansvärda arbetsförhållanden!