torsdag 8 september 2022

Tråktorsdag


 Så gick då en lång era i graven. Säga vad man vill om det brittiska kungahuset, men respekt till Drottning Elizabeth efter alla dessa år på tronen. 

..och ungefär så här känns det på jobbet.  Man trodde att det skulle bli bättre när semestrarna är slut, men tyvärr, flera sjukskrivningar och svårt att rekrytera nya kollegor gör att det ser ut som det gör. Värst har ju mina kollegor på förlossningen, men även på eftervården märker vi av personalbristen, istället för att ha max 5 familjer att ta hand om , och det kan vara mycket som det behöver hjälp med: amning som inte fungerar, slöa barn med risk för lågt blodsocker och gulsot, nysnittade mammor med svår smärta, feber, infektioner, traumatiska förlossningar som kan ge panikångest efteråt. ja, det är bara några exempel vad som kan hända, och att då ha hand om 7 familjer som man ska ge stöd till, kontrollera blodtryck,puls, saturation, temp och andningsfrekvens på nyopererade eller sjuka mammor, till alla kontroller på barnen, även där andningsfrekvens, temp på barn som har olika riskfaktorer som ex.vis bajsat i fostervattnet med risk för infektion, eller en lång vattenavgång innan förlossningen, med risk för infektion, eller en mor som haft en bakterieinfektion under graviditeten med risk för infektion hos barnet efter förlossningen, kontroll av gulsot hos barn och konsultera barnläkare under natten om blodprover ska tas på barnen och behandling inledas, som oftast betyder ljusbehandling- dvs barnet läggs i "sol-lampa" för att få ner gulsoten, som är mycket farligt och kan ge hjärnskador om man inte behandlar. Ja, att jobba på eftervården behöver verkligen inte vara en dans på rosor, men möjligen inte så akut på liv och död som det är på förlossningen. 

Efter ett par timmars sömn idag så cyklade jag ikväll till Folkets Hus i Solna och var med på kvällens CI-café. Så spännande och trevligt att träffa andra med ci-implantat, och få utbyta erfarenheter och bra tips vad gäller tekniken !

Orsakullan undrar idag : 

8. Något som berör mig…

...när man åker hem från jobbet och känner att man gjort ett bra jobb och har tacksamma nyblivna föräldrar!


8 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

firade min 25-års dag med henne... eller härmade året efter när hon hade Silverjubileum, fick idén när jag var i London

BP sa...

Så trist med QEII. Men 96 år är en fin ålder att tacka för sig. För bara två dagar sedan "invigde" hon den 15:e(!!!) premiärministern i Balmoral Liz Truss. Då var hon käckt klädd i en kilt. Visserligen en grå variant, men hon såg så himla pigg ut då. Hennes älskade man Prince Philip gick ju bort för bara ett och ett halvt år sedan. Det är ju ofta i sådana fall att den man levt ihop med i så många år följer efter ganska snart... All eloge till denna mäktiga kvinna, som ändå enade många regeringschefer, inte minst inom Commonwealth...

Nu blev jag lite långrandigt...

Ja, just nu är det sjukdomar som härjar inom vården. Å inte helt otippat är det Covid igen eller fortfarande som spökar berättade min husläkare idag.

Å alla dessa arbetsuppgifter som en enda sköterska/barnmorska ska sköta under ett pass är ju rena vansinnet - multiplicerat med 7 alltså. Otroligt! Skrämmande rentav. Ni måste vara mirakelmänniskor som klarar av allt detta...

Paula sa...

Alltså, vilket parti ska man lägga sin röst på för att vara säker på att förhållandena på arbetsplatsen blir bättre? Svar: ingen aning! Eller?
Lite kul ändå att din nedsatta hörsel förde dig till nya arbetsuppgifter så du fick se en ny sida av ditt yrke. Du skulle förmodligen kunna byta tillbaka nu när hörseln är så mycket bättre, har du såna funderingar eller är du nöjd med bytet?
Kram

Äventyret framtiden sa...

All heder och i gott minne bevarad blir Elisabeth II för min del. All respekt för allt hon stod för och var.
Ja, jisses nog har ni det alltid, jobbigt minst sagt.
Hur i all världen ska man få ordning inom sjukvården i Sverige? Säkert inte bara i Sverige men nu handlar det om Sverige. Det är skrämmande att läsa om hur ni har det på verkstadsgolvet.
All heder åt er också som finns där för så många som behöver er!
Ha en fin dag Susjos!
Kram

Znogge sa...

En imponerande lång tid på tronen minst sagt ja och nu väntar nya tider. Jag är väl inte så road av prins Charles och Camilla men det är ju inte mitt problem...
Tufft i vården och det är skamligt att det ska vara så här. Det krävs krafttag och inte bara tomt prat för något måste göras.

Kram och god fredag!

Anna i Portugal sa...

Det är svårt att föreställa sig situationen för alla som arbetar inom svenska vården. Jag läste någonstans (vet inte om det är sant dock) att i Sveriges satsade på svindyra system medan man här i Portugal satsade på personalen. Lär väl märka framöver om det stämmer..

Ditte sa...

Ja, gamla Bettan! Sorgligt förstås! Men man är ju inte "evig". Bara trist att det nu blir kung Charles. Direkt populär är han ju inte bland britterna. Å andra sidan har han ju heller inget att säga till om. Tyvärr, i mitt tycke också helt charmlös.
Ja, vården är ju ett kapitel för sig. Och så tungt för er-
Du och dina kollegor gör verkligen ett fantastiskt jobb.
Och viktigt är det nu med bättre arbetsmiljö och lön
så att fler vill stanna i yrket och andra söka sig hit.
Fint med detta Ci Café och träffa andra som fått det och även få veta mer om ny teknik.

Detta att vara nöjd med att ha gjort något bra är ju verkligen viktig.
Varm kram

Anonym sa...

Visst lämnar Elisabeth ett stort tomrum efter sig. Man hade väl trott att det inte skulle gå så fort.
Vilket ansvarsfullt och viktigt jobb du gör. Inte tänker en "lekman" på allt som kan hända och som kan behöva göras efter förlossningen.
Förstår hur bra förlossningar äldsta dottern hade. Första gången, 36 år fyllda, var hon hemma efter ett och ett halvt dygn. Andra gången tolv timmar efter att hon åkte in.
Yngsta dottern blev igångsatt och sedan akut kejsarsnitt. Ganska snabbt hemma ändå... men trött under några veckor. Tror att det blev lite trauma... Något syskon har det aldrig blivit. På tisdag fyller Ava fem .. Ha det fint! Kram