torsdag 22 augusti 2019

Skogsmulle

Idag var vi båda lediga inför helgjobb. Jag följde med min man till landet, där det skulle förberedas för sotaren som ska komma längre fram.

Det första jag såg när jag öppnade bildörren var ett hav av lingon, svårt att få med på bild bara!

Tror aldrig jag har plockat lingon förut, men fick barndomsminnen av mamma, rensandes lingon. Lättplockat var det, så nästan ett kilo lingon plockade jag i ett nafs.

Sen begav jag mej iväg in i skogen för att leta efter kantareller!

Massor av mygg, blåbär och vacker mossa, men svamp var det dåligt med, hittade en som påminde om Karl-Johan svamp?

På vägen hem hittade jag två (!) kantareller! La ut bilden på min "Karl-Johan" på sociala medier och fick tips om att det  troligen är en aspsopp? Som jag inte vet om jag ska äta eller inte, den kan visst ge illamående och kräkningar om man inte lagar till den tillräckligt länge?

Nu har jag kokat lingonsylt för första gången i mitt liv, det var inte så svårt..haha!!

10 kommentarer:

BP sa...

Alltså nu blir jag riktigt impad! Du plockar lingon, det hade jag då aldrig trott;-) Än mindre att du visste hur man kokade lingonsylt, helt otippat:-)))))
Svamplyckan blev ju aningen torftig om man säger så. Hoppas du inte åt någon a de få du fick. Man vet ju inte. Kan mycket litet (läs: ingenting) om svampar, men den första du visar ser ut som en sopp av något slag. Åsså fick du bakslag på dina två förmodade kantareller också. Oooooops..

PS. Släng svamparna! DS.

Paula sa...

Hej, det är inte en karljohan du hittat, men väl en ätlig sopp. När du kollar på svamp är det viktigt att inte bara titta på ovansidan utan även undersidan. Den avslöjar mycket. Den serjag inte så jag kan inte avgöra vilken sopp det är, Att den är ätlig är jag nog säker på. Ladda ner appen Svampguiden där du har alla arter samt ett forum där du kan skicka bilder och få svar om vilken svamp du fångat, ett helt suveränt hjälpmedel även om man aldrig kan vara 100 när man bara ser bild. Fortsätt leta och plocka, o fråga, o ta reda på! Kraam

Taina sa...

Det här med svamp är en helt vetenskap. När vi plockar kantareller här så får vi se upp med den sk Jack O'Lantern svampen som växer här i Nord Amerika.

Lingon är kul och enkelt att plocka. Tyvärr har vi inga lingon här. Längtar efter klappgröt som vi gjorde back in the days. DET är supergott!

Ingen bebbe än...var ju dags idag och jag har magont, hahahahaha!

Znogge sa...

Svampen hade jag inte chansat på med grattis till hemlagad och nykokt lingonsylt. Inte det sämsta alls! Tyvärr finns det varken lingon eller blåbär här så det blir till att anlita ICA.

Ha en finfin fredag!

Anki sa...

Bra jobbat ... även om det nu inte blev så mycket till svampskörd, men härligt med hemkokt lingonsylt!
Ser att du redan fått bra svar av Paula ... håller med henne till 100%!

Mias Mix sa...

Både skogsmulle oh husmor på en och samma gång, inte illa :) Skulle inte våga äta svampen. Jag är ju alltid en skogsmulle. I förrgår när sonen och jag gick ut i skogen bredvid stallet, där jag ridit i så många år, då var nästan hela skogen avverkad. Sörmland har drabbats hårt av granbarksborren och de måste avverka mängder av skogar. Sååå tråkigt.

Susanne sa...

Mums för hemlagad lingonsylt. Jag har aldrig köpt lingonsylt i butik, har kokat egen lingonsylt hela mitt vuxna liv.

Ama de casa sa...

WOW!!! Sååå huslig du har varit - jag är djupt imponerad. Den där svampen tycker jag dock att du ska ge fasen i att äta. Kan ju vara livsfarlig ju! Det är därför jag bara plockar svamp i affärerna där dom är försedda med skyltar. Finns många look-alikes där ute i svampskogen...

Ha det gott!

Steve sa...

Oj, så jag saknar mina skogsmulledagar när jag läser ditt härliga inlägg. Det är klokt att vara försiktig med svamp man inte säkert känner till.
Hemkokt lingonsyllt Mmmmmmm!!!!!! Hemlagat är alltid bäst.

Ditte sa...

Skönt med en dag i naturen på landet. Och finns så mycket lingon i närheten så är de ju helt klart värda att plocka. Jag hade också satsat på det även om jag i vanliga fall inte gör det. Och lingonsylt fick du till. Kanske blir det också lite rårörda lingon. Så gott till flera maträtter.
Ha det fortsatt bra
Kram!