onsdag 8 september 2021

Spännande möte på Huddinge

Så klart vaknade jag redan kl 04.30 i morse, det var ju lite tidigt! Gick upp och drack kaffe  och mötte en glad Molly som ville leka. Jag somnade om i soffan efter ett par timmar, och det var behövligt.

 Äntligen var det dags för första mötet med läkare på hörselimplantat-mottagningen på Huddinge sjukhus idag.
Långa korridorer, mötte kollegor som var där och träffade andra kollegor på Huddinge, och av dem fick jag lite hjälp att hitta rätt!

En timmes information av en läkare som berättade hur en operation går till. För att bli godkänd krävs först en magnetröntgen för att se att hörselnerven ser bra ut liksom innerörat. Så måste jag även göra en kontroll av balansen, som ju sitter i örat. Sen blir det ett till möte med läkare, audionom och kurator innan operation. Jag trodde det var minst ett års väntan till operation, men har jag tur blir det redan till våren, kanske är jag lite prioriterad då jag är yrkesverksam fortfarande! Solen sken när jag gick från Huddinge, och jag hade ett leende på läpparna, det kanske blir bra det här, eller i alla fall bättre!

Nu ska jag ta tag i Orsakullans frågor för september....
 1. 3. Gårdagen var det förflutna, vad ser du tillbaka på?
 2. En underbar kort men härlig weekendresa till Malaga förra helgen!
 3. 4. Det här drar jag mig för att betala för…
 4. p-böter är aldrig kul att betala ...
 5. 5. Kosta vad det vill…
 6. ...när man bjuder hem sönerna med flickvänner på god mat och dryck...
 7. 6. Vem sjutton bor här?!
 8. Är fortfarande barnsligt glad över att vi flyttat så centralt till vår fina lägenhet i Solna.
 9. 7. Vad, när och hur?
 10. Just nu kretsar mina tankar kring de fascinerande hörselimplantat som jag förhoppningsvis ska få inopererat i hörselsnäckan, jag kommer inte att få tillbaka hörseln helt, men det bör bli lite bättre i alla fall!
 11. Lite info: 

  Ett cochleaimplantat (CI) är ett hörhjälpmedel som genom elektrisk stimulering av hörselnerven ger gravt hörselskadade och döva barn och vuxna möjligheter att uppfatta ljud. På vilket sätt förmågan att kunna förstå och tolka ljud påverkas varierar mellan individer. Ett barn som är dövt vid födelsen anses ha bäst förutsättningar att dra nytta av ett cochleaimplantat om det opereras in tidigt.[1] Även vuxna personer CI-opereras med goda resultat.[2]

  För att ett CI ska fungera behövs två delar, en yttre ljudprocessor och en inopererad del, själva implantatet. Den yttre delen påminner om en vanlig hörapparat men är förutom mikrofon försedd med en sändarspole som för över signalerna till implantatet. Den inre delen innehåller en elektrodrad som läggs i hörselsnäckan (cochlean) samt elektronik för att ta emot signalerna från den yttre delen och ge stimulering av hörselnerven.

  Ett implantat kostar mellan 250 000 och 300 000 kronor.


8 kommentarer:

Ditte sa...

Så fint att det blev ett bra besök. Och nu håller jag tummarna att det här kan bli av. Så bra att du berättar mer om vad detta innebär. Tyvärr är jag ganska ovetande men nu har jag läst och slagit upp för att få veta än mer.
Fint att läsa dina svar och jag skulle kunna stämma in i flera Ja, inte den sista. Och Malaga har jag inte nyligen besökt.Men i övrigt.
Förstår att ni är nöjda med beslutet att flytta till Solna liksom jag är nöjd med att ha flyttat till Söder.
Kram!

BP sa...

Är så glad för din skull att mötet gick så bra som det gjorde. Jag menar du lär nog få lite högre prio här, du är ju inte bara fortfarande yrkesverksam utan du är ju en kollega som jobbar på KS. Så det lär nog ta vägen.
Då är det bara att hålla tummarna att magnetröntgen ser till att kvalificera dig till ett sådant implantat.
Billigt är det ju inte, men det är väl Försäkringskassan som betalar - hoppas jag i alla fall. Du vill ju inte bli finansiellt ruinerad på köpet;-)

Znogge sa...

Så fint att det blev ett givande och bra besök. Hoppas att undersökningarna visar att det är ett alternativ för dig. Billigt är det inte men det har du betalat via skatterna redan.

Kram och god torsdag!

Ama de casa sa...

Skönt att det blev ett sånt bra möte! Hoppas du får din operation och det så snart som möjligt.

Så himla kul att resan blev så lyckad - även korta resor kan ju vara hur bra som helst och man får verkligen en energikick av såna :-)

Ha en fin dag!
Kram

Orsakullan som blev mamma vid 20 – Dalaliv, finporslin & pudelliv! sa...

Det är sällan så mysigt som att mötas av glada djur som vill leka. Det älskar jag verkligen så mycket :) . Blir alltid glad när Skilla vill leka :)

Michaela Lejonberg sa...

Spännande att läsa om CI. Jag har en hörselnedsatt pappa och en hörselnedsatt son. Sonen fick sin nedsättning efter en öroninflammation som inte gav med sig, de fick till slut öppna trumhinnan med ett större hål än rör. För ett år sen lagades trumhinnan men tyvärr har hörseln försämrats, så vi har fått remiss till hörcentralen för utprovning av hörapparat. Men han är cool min son, när vi gick ifrån hans läkare på senaste besöket sa han "jaha det blir som med morfar då" inget mer med det liksom.

Pappa har haft sedan barnsben, troligen pga mässlingen vid 2 års ålder. Han försämras hela tiden i hörseln.

Jag tycker detta med hörselfrågor är intressant. Både hur hörselvården och alla framsteg med implantat, hjälpmedel m.m. har utvecklats men också detta med tillgängligheten, att det fortfarande inte finns hörselslingor på alla offentliga platser, eller butiker som spelar hög musik (jag kan ha ont av det till och med) eller när arbetesplatser och skolor inte förstår vitsen att anpassa för personer med hörselnedsättning eller förebygga att hörselskador uppkommer.

Frågade när vi var med sonen på hans nya skola om detta med hörslinga. Biträdande rektorn som visade runt nästan skämdes när hon sa att det inte finns installerat ännu, men att de hade andra hjälpmedel i klassrummen som fungerar bra, men skulle lyfta frågan om hörslinga då hon själv tyckte det vore bättre och att de nu får en elev som kommer behöva det stödet, det kan ju komma fler elever med behovet. Så klokt sagt av henne, och hon såg inte problemet bara här och nu utan även framåt. Hon tackade mig att jag lyfte det med henne.

All lycka!!

Geddfish ♥ sa...

Har tänkt så mycket på dig och känner mig glad över att du är på god väg till ett bättre hörande!
Eftersom jag hör dåligt och använder hörapparater från och till, så vet jag hur det känns att höra dåligt. Men jag har det skapligt ändå.
Varm kram!

Paula Merio sa...

Det var många år sedan jag hörde talas om implantatet genom en bloggvän som hade ett. Hon var yngre än jag och yrkesverksam. Tyvärr tappade vi kontakten för några år sedan, jag tror hon gjorde som så många andra, lade ner sin blogg.
Håller tummarna att alla förutsättningar uppfylls när de gör magnetröntgen! Det vore ju för härligt!
Kramen