fredag 10 december 2021

Fem en fredag


Elisamatildas fem en fredag idag med temat : Antingen eller....

1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför?

Vi har ingetdera här hemma, men väljer nog pepparkakshuset, små legobitar på golvet gör ont att trampa på!

2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför?

Pepparkakor bakar jag inte. De köpta är godare. Min man är tokig i pepparkakor, vet inte hur många burkar han stoppar i sig under jul. Jag är inte så förtjust i pepparkakor, om det inte finns ädelost till, då är det mums!

3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför?

Ensam såklart, så ansträngande med min dåliga hörsel att sitta tillsammans med en granne som jag knappt känner.

4. En grön jul eller en regnig jul, och varför?

Grön såklart, regn vill man inte ha.

5. En plastgran eller riktig gran, och varför?

Man är uppvuxen med en riktig gran, och visst har vi haft det även här hemma när barnen var små, men sen många år är det plastgran som gäller, mycket enklare på alla sätt och vis, och de finns fina plastgranar numera. Men även detta år får den stora granen vara kvar i källaren, och faktiskt är redan vår lilla bordsplastgran uppe och klädd!


Denna lediga fredag har jag storhandlat, inte bara hem, utan till min syster också. "Lekte tomte" hos henne och fyllde hennes tomma kylskåp. Så mycket bilkörning i detta ruskväder och matinköp idag. Nu hemma och ska fortsätta njuta av ledigheten!

Orsakullan undrar idag : 

  1. Om jag minns rätt så…
  2. ...kommer jag knappt ihåg när jag var ledig en jul sist, troligen var det 2006, då jag fick semester över jul ( ja kors i taket!). Nu är det inte så synd om mej, har ju istället varit ledig många nyårsaftnar, och i juldagarna så  har jag ju antingen jobbat natten mot julaftonen eller natten mot juldagen.
 

15 kommentarer:

BP sa...

Du är hittills den enda som inte heller är så förtjust i pepparkakor. Vad är så speciellt med just pepparkakor... Din man älskar ju sötsaker. Han måste ha världens bästa ämnesomsättning då han är såååå smal. Avis är det jag är;-)
Din söta lilla gran duger perfekt. Allt pynt som kom upp ska ju plockas ned också, eller hur;-)
Resten av frågorna är vi helt överens.
Å hur jobbar du i år då?

Bokdamen sa...

Regnig jul är definitivt inte kul, har varit med om några. Ingen stor konsument av pepparkakor men i år har jag bakat en variant som dock är mer som småkakor så kanske fel att säga pepparkakor. Påtvingad insnöad jul lockar inte här heller. Ha en skön helg!

Ditte sa...

Kul att läsa dina svar.
Vad gäller pepperkakor äter jag dem året runt. När döttrarna var små bakade vi och jag har gjort det med barnbarnen. Men nu? Nej.
Gran? Förr hade vi en riktig gran som vi högg på egen mark och så fram till 2002. Men nu? Nej. Vad ska jag ha den till? Jag är ju ingen julperson.
Så fint att du varit och "Tomtat" hos din syster och önskar dig en skön kväll.
Kram

Helén sa...

En liten bordsgran kanske jag också skulle ha plats med men jag nöjer mig nog med min hemgjorda i trä. Det är lite annorlunda när man har små barn med de vuxna varianterna bryr sig inte särskilt så länge det finns god julmat att äta.

Geddfish ♥ sa...

Jag har tomtat färdigt för min del och åker bort till barnens tomtefirande och njuter i stället.
Du är gullig mot din syster.
Trevlig kväll, kram!

Robert W sa...

Jag är som din make. Jag älskar pepparkakor. Det har redan gått åt ett antal burkar här hemma, och jag kan inte skylla på nån annan än mig själv.

Hanneles bokparadis sa...

vi har massa kryddor i den egna degen, bakar om barnbarnen vill, massa olika former. Vi får se hur det blir med pyntet, två familjer är bortresta, vi är kattvakter.

Janerik Sundh sa...

Den där lilla bordsgranen gillar jag, något sådant skulle jag gärna ha istället för den där stora granen. Får försöka få till det om inte det här året (vi har ju köpt en ny plastgran) så i alla fall till nästa jul.
Må gott!

Paula Merio sa...

Så omtänksamt att du hjälpte syrran att fylla kylen!
En bordsgran är ju perfekt. Dottern har köpt en liten modell av plastgran eftersom vi ska var där på julafton, alla fem vuxna o två småttingar i en etta, det blir mysigt och trångt!
Precis som du så gillar jag bara pepparkakor om det ligger ädelost på!
Kramen

Ama de casa sa...

Din syster har tur som har en tomte till syster :-)

Vilken söt liten gran du har och så fina, soloblekta röda kulor! Såna har jag inte hittat ännu...

Pepparkakor är jättegott! Ädelost på är inte heller fel. Anders är nog lika tokig i peppisar som din man, finns dom hemma tar dom slut i ett nafs och jag har svårt att hinna med. Lösningen på det hela är att vi inte fyller på med burkar så jätteofta ;-)

Jag vill ha en grön jul med blå himmel, och det har vi oftast haft här. I Sverige ville jag gärna ha en vit jul, men regn? Nej tack till det!

Ha en fortsatt fin helg!

Znogge sa...

Det ska vara en äkta gran men Husse drev igenom en plastgran för fyra år sedan. Återstår att se vilken det blir i år...

Så fint att du finns där för din syster <3

Kram och god lördag!

Kina sa...

Jättebekvämt att ha peppisarna färdiga i burken, och att hämta in granen från förrådet. Det gillar jag! Pyntandet har också avtagit med åren, men jag är en julälskare, så lite pynt vill jag ändå ha.
Vad gullig du är som tomtar hos syrran!
Pepparkakor med ädelost! Mumma! Ha en bra helg!

Guldkryckan sa...

Felet många gör när man bakar pepparkakor är att man inte låter degen ligga över natten så att kryddorna får komma till sin fulla rätt.
Men vi köper här istället också, de enda pepparkakor jag bakar är med hemkunskapen på kneget.
Fast där "pekar" jag mest på hur kidzen ska göra, men goda är de ju hur som helst.

Enklare med plastgran, instämmer till fullo :)

Firar nog hellre ensam här med, så är det ju.

Ha det bäst nu.

Mrs Calloway sa...

jag är inte heller förtjust i pepparkakor. utom när det följer grönmögelost med, som sagt. mina egna franska, skurna är jag däremot riktigt förtjust i. så snällt av dig att fylla systerns kylskåp. så länge barnbarnen vill klä granen så får det bli vanlig rödgran. om jag känner lilla flickbarnbarnet rätt så blir det en så där 20 - 25 år till. hon är redan väldigt noga med traditioneerna

it_is/Anette sa...

Skoj att läsa att en till tänkte på legobitar som något som gör förbaskat ont att trampa på *ler*. Skoj läsa dina svar.
Ha en trevlig lucia.