måndag 27 april 2020

Glad Måndag och fågelskådning!

 Idag bytte vi färdplan, dags att promenera runt Råstasjön. Först mötte vi en häger...
Den vände ryggen till.
 Fullt med vitsippor i skogen,
 Sen såg vi lite annorlunda fågelliv, men vad de heter var jag tvungen att kolla upp hemma. En äldre dam frågade om jag visste vad detta var för fågel med röd näbb, hon hade glömt bort det själv. Jag hade ingen aning, liknade lite som en sothöna, fast ändå inte. Letade upp Rörhöna, kanske var det en sån? Fin var den i alla fall.
 Sen såg vi en ståtlig fågel på håll, anka, gås? Wikipedia hjälpte oss nu också, det var en grågås.
Runt Brunnsviken knatar de vitkindade gässen (tror det var Ama som lärde mig det) men runt Råstasjön hade gässen svarta huvuden, så det måste vara Kanadagäss, lite större tror jag också de är!

En fågel vi såg som jag gissade rätt på var Tofsvipan, inte så svårt va?! Haha!

Ett himla liv var det vid Råstasjön där dessa fåglar häckade, massor av dem och ett sånt skränande! Pinsamt nog trodde jag de hette fiskmåsar, men nej, skrattmås heter de! Häpp!

Slut på fågelinformationen! Vi vågade oss in på Mall Of Scandinavia, för jag är i stort behov av nya löparskor, de gamla börjar gå sönder. Hittade även en tunn löparjacka och varför inte en rosa löpartröja? Råkade vara 25% rabatt idag (sista dagen), så det passade mycket bra! Skorna får jag också prova ute och springa i , i 30 dagar, passar de inte så kan jag byta. Mycket bra, och en glad måndag, som Carita håller i!

Orsakullan undrar idag : Om jag fick prova ett helt nytt jobb skulle det vara…
Oj, vilken spännande fråga! Just nu på "ålderns höst" så skulle jag vilja arbeta på Java Whiskers  kattcafé, det skulle passa mig bra.

Men om jag börjar om från början, vad hade jag valt? Halkade ju in på sjuksköterskeyrket på ett bananskal när jag började jobba inom vården som ung. Barnmorska valde jag senare då jag ville gå en av de specialistutbildningar som fanns att söka in på, och det valde jag för att jobba mer med det friska inom vården. Trodde jag ville jobba dagtid på en mödravårdscentral, men hamnade på förlossningen nattetid! ;-D
 Ett väldigt speciellt och utmanande yrke och det är lika fascinerande varje gång ett barn föds. Men inte alls så gulligt och glamouröst som man kan tro, det är blod svett och tårar, inte bara för föderskan, det är ett otroligt tufft jobb som sliter både fysiskt och psykiskt.

Om man tittar på vad jag skrev i "Mina vänner" böckerna som liten "Vad vill du arbeta med när du blir stor", så minns jag att jag skrev bibliotekarie!!! Älskade att vara på biblioteket, doften av böcker, och läste så mycket böcker! "Vi fem" böckerna, "Kitty-böckerna, Lotta-böckerna m.fl.
Men nej, tror inte jag hade passat som bibliotekarie! Ville också hålla på med hundar, min faster hade ett hundpensionat, det lockade när jag var där och sommarjobbade.

Hade jag haft läshuvud så skulle jag nog velat plugga till veterinär om jag fått välja, men det fanns flera spännande yrken som ...författare, skådespelare!
Nej, nu får jag sluta drömma!  Kanske kattcafét kan bli verklighet? 

10 kommentarer:

BP sa...

Så jag skrattade åt dina försök att leka ornitolog. Det hade not inte varit ett yrke du hade passat för - hahaha:-) Men bra jobbat med research. Jag hade nog lagt upp bilderna och låtit mina bloggläsare artbestämma fåglarna;-)

Oj, så många yrken du skulle vilja prova. Lite överraskande val där måste jag säga. Konstigt att du inte tog med modell eller roadie. De jobben hade nog varit nåt för dig som älskar ESC bland annat.

Grattis till bra fynd på MoS:-)

Geddfish ♥ sa...

Jag skrollade snabbt över fåglarna. Jag kan inte ett dyft och är obotligt dum, när det gäller detta. Samtidigt har jag alltid varit ledsen över att inte kunna något om dessa fina fåglar.

Så fina träningskläder du hittade! Jag har också köpt på mig en del under åren, men nu är jag inte iväg nånstans och gympar så jag har, det jag har.

Kul att läsa allt vad du ville bli och vad du blev! Och vad du kan tänka dig sen!
Kram!

Ditte sa...

Vad roligt med en promenad runt Råstasjön och här vet jag att dte alltid varit gott om fåglar. Jag kan väldigt få och de jag kan har nog Anki lärt mig. men det är kul att vet vad man sett. Ute på djurgården finns ju mängder av de vitkindade gässen så de känner jag igen och kan numer skilja från kanadagässen. Toftsvipan klarar jag också. Rörhöna kunde jag inte alls. Inte ens gissa. Hägern känner jag igen . Här hemma har vi mest trutar och de är större än måsarna. Men skillnad mellan skrattmås och fiskmås ä jag osäker på.

Perfekt med nya träningskläder och det står ju ditt namn på dem. Hoppas nu skorna blir bra.
Kram

Anki sa...

Tack för den sköna promenaden! Så roligt att ni fick se så många olika fåglar! Läste Dittes kommentar ... känner mig lite stolt att jag kan lära ut något :)
Intressant också att läsa om dina yrkesdrömmar och hur det kom sig att du blev barnmorska :)
Snygga nya träningskläder!
Önskar dig en fin tisdag!
Kram

tanthuset.blogg.se sa...

Häger, vitsippor, rörhöna och grågås, bara sånt jag inte sett här....nej inte ens vitsipporna!! Nog kan man bli lite avundsjuk men absolut inte missunnsam :)
Vilken tur du hade med löparkläderna och skorna, tänk att kunna prova dom i 30 dagar, sannerligen inte illa!!!
Vad gäller yrkesvalet tror jag att du hamnade rätt ändå...och kattcaféet låter inte så dumt, har ju sett dina bilder därifrån <3
Hoppas du får en fin tisdag nu <3

znogge sa...

Med facit i hand är det lätt att veta vad man skulle valt men när man valde var det inte alltid lika lätt. Vår dotter visste direkt att hon skulle bli journalist och tog spikraka vägen. I dag är jag inte säker på att jag valt mitt yrke. Visst trivs jag men lönen speglar inte studietiden och arbetsbördan.

Hägrar brukar vara skygga och vänder gärna ryggen till!

Kram

Ama de casa sa...

Både vitkindade och kanadagäss kan finnas på båda ställena, men jag tror jag rättade dig (sorry!) när du visade en bild på en vitkindad gås och kallade den kanadagås :-)
Måsar finns det hur många varianter som helst av, men just skrattmåsen lärde jag mig på mellanstadiet då fröken sa att den hade skrattat så mycket så den hade doppat huvudet i choklad. Haha! Troligt, va? Varför minns man dom mest befängda grejerna medan viktigheterna ramlar bort... :-D

Många grejer som du funderat på! Kattcaféet lät mysigt att jobba på :-)
Själv ville jag jobba med djur eller bli journalist. Det ena har jag provat på i alla fall :-)
Veterinär ville jag också bli, men när jag gick djurvårdarlinjen och såg hur alla djur sprang iväg så snart veterinären närmade sig så ångrade jag mig - jag ville ju inte att djuren skulle vara rädda för mig. Sen lockade inte den långa utbildningen så värst mycket heller :-)

Guldkryckan sa...

Jo, ett tufft yrke det du valt...förstår att det är ganska slitsamt...en eloge till er.

En och annan fågel ser jag ju här med i storstaden, fast det blir mest duvor och skator, ja, en och annan mås också vilka väl förr mest höll till i skärgården under fiskets stortid här i skärgården, men den är inte mycket kvar av så de håller till lite varstans nu istället.

Tillönskar dig en fin kväll.

PS: Kattcafé låter som något i min smak ;)

Paula sa...

Nu blev jag nostalgisk, jag bodde i Ör vid Lötsjön och vi gick ofta runt både Råstasjön och Lötsjön och jag minns fågellivet där på vårarna. Ett fantastiskt andningshål i storstaden!

Susanne Granholm Carter sa...

Vilket underbart inlägg!!
Ja du, det där med fåglar är inte lätt. Maken och jag fotar dom gärna och vi matar dom både hemma och i stugan. Sen är det alltid en fröjd när man kan fota dom i skogen, vid vattnet osv. Men det där med att artbestämma fåglarna... Det är inte enkelt. Vi brukar skratta gott åt våra kunskaper, eller bristen på kunskap ;) T ex för oss så är ALLA rovfåglar som sitter på stolparna längs vägarna Ormvråkar, fast så är det ju inte så klart men det är ungefär så mycket vi kan. Och det där med måsfåglar :) :) Jag kallar alla för fiskmås för jag vet inte skillnaden. Sen lär man sig lite mer hela tiden förstås, när vi fotar fåglar. Och sen brukar jag fråga svågern som är fågelskådare. Det är en lyx när han är med och kan berätta vad det är vi ser och hör.
Och så läste jag om boken "Mina Vänner"!! Jag hade ett par stycken men ingen av dom var helt fyllda... Ville väl bara ha något nytt förstås... Böckerna har jag sparade i en "minneskartong" Kanske ska plocka fram dom snart och bli lite nostalgisk. Ja, vad vill man bli när man blir stor?? Det är en fråga som ibland, fortfarande dyker upp ;)
Trevlig Valborg! Kram och var rädd om dig!