tisdag 18 februari 2020

Tre år idag och utbildning på gång

Idag för 3 år sedan så flyttade vi in i vår lägenhet i Solna, från radhuset i Rotebro, vi stormtrivs och det känns som att vi bott här längre! Här är hela flyttgänget.

Jodå, jag kom upp i morse och var på plats på KI i tid.  Kan väl säga att vi  är många i kursen som är skeptiska till det nya "peer-learning" för studenter som man vill införa även i förlossningsvården.

Studenter som tillsammans handleder varandra inför nya uppgifter. Är det ett sätt att höja kvaliteten i den verksamhetsförlagda utbildningen? Peer learning, som den pedagogiska modellen heter, är på stark frammarsch på landets sjuksköterskeutbildningar, menar Elisabeth Carlson på Malmö Högskola. Tillsammans med två kollegor leder hon återkommande workshops om modellen.
Peer betyder ”min jämlike” och grundtanken med pedagogiken är att två personer på samma utbildningsnivå ska samarbeta på ett prestigelöst sätt och att de ska tillägna sig ny kunskap tillsammans med och av varandra.
Elisabeth Carlson beskriver hur det kan gå till. Två studenter på termin två får i uppgift att sköta förberedelserna för att sätta en kateter och går tillsammans igenom och förbereder vilket material som ska plockas fram, vilka hygienrutiner som gäller och hur patienten ska förberedas på situationen.
Efter att ha redogjort för sin plan för handledaren och fått feedback, ska uppgiften utföras. Självklart är handledaren med under detta moment.
I efterhand analyserar man vad som gick bra och vad som hade kunnat göras bättre. Studenterna reflekterar först tillsammans om det de har varit med om och pratar sedan med sin handledare.
– Det handlar alltså inte om att handledaren ska frånsäga sig sitt uppdrag, betonar Elisabeth Carlson.
Hon och hennes forskarkollegor Marie Stenberg och Frida Nygren, vid institutionen för vårdvetenskap vid Malmö högskola leder flera forskningsprojekt om peer learning. De arrangerar också workshops om modellen för kliniska handledare och utbildningsrepresentanter från hela Sverige.
Om artikelnAv Sara Bergqvist Månsson
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 2/17 sid 14–16
Jag promenerade hem på eftermiddagen genom kyrkogården och såg att snödropparna har kommit.
 Funderade över dagen, och har svårt att se hur vi på jobbet ska komma in till den födande kvinnan i värkarbete fyra personer, två studenter som ska lära av varandra, jag som handledare lite i bakgrunden och så undersköterskan. Hm, kanske klarnar det efter dag 2 som är i morgon ( en dag till som jag ska upp i ottan, brr).
Orsakullan undrar idag i sin februariutmaning: Jag har bra eller dåligt självförtroende?
Här måste man veta skillnaden på självkänsla och självförtroende..jag googlar: 

 Jodå, visst har jag självförtroende i mitt jobb, jag vet vad jag håller på med, privat är man väl bra och dålig på olika saker.
Viktigt är dock att ha en bra självkänsla!
Ikväll blir det tidigt i säng....gäsp!

9 kommentarer:

Ditte sa...

Grattis till tre år i lägenheten! Redan! Minns så väl när ni flyttade hit från Sollentuna.
Kan förstå din/er tveksamhet till detta med "peerleading" när det är bråttom och akut. Undrar också hur det ska höja kvalitén. Och om det klarnar så berätta gärna.
Skönt att gå hem över kyrkogården och dessutom se snödroppar.
Kram

BP sa...

Stort GRATTIS till treårsdagen i er fina lägenhet. Tiden går verkligen fort! Minns ju dina inlägg.

Alltså peer to peer netwotk har man ju hört talas om, men det var då en himla tur att du skrev ut vad peer learning betyder. Jag har ju en ganska livlig fantasi som du vet. Alltså föreställer jag mig en kvinna som ska föda, det är "lagom bråttom", de två studenterna diskuterar, du som erfaren barnmorska och handledare hoppar otåligt i bakgrunden. Patienten stönar och har sig. Uskan himlar med ögonen... Ja, du förstår vad jag menar.
Som patient skulle jag känna mig som en försökskanin...

Bra även med googlandet av självförtroende vs. självkänsla.
Ska svara på frågan imorgon. efter att ha följt dig i många år så vågar jag säga att du har ett utmärkt självförtroende och inte bara på jobbet. Det behövs faktiskt en portion självförtroende att närma sig kändisar som du gör!

Och du ger intrycket av att ha en väldigt god självkänsla om jag får säga så.

Svar: Skalpellen med tillhörande skaft "ärvde jag av chefen Håkan när han gick i pension. Använder dom faktiskt ofta än idag.

Anki sa...

Grattis till treårsdagen i fina lägenheten!
Spontant så tänker jag att ni måste ha gott om utrymme i förlossningsrummen - många som ska få plats, men det är kanske en bra metod. Hoppas den födande kvinnan inte har något emot att först vara ett studieobjekt, där studenterna först ska diskutera med varandra, för att sedan samtala med handledaren ... det gäller att krystvärkarna inte tar i för mycket!
Det där med självkänsla och självförtroende är svårt och jag måste erkänna att numer är självförtroendet borta - och självkänslan ganska låg ...
Härligt att våren verkar ha kommit även till dig!
Ha en ny bra dag!
Kram

Mia Halvarsson sa...

Man får gratulera på tre-årsdagen, känns det bättre med lägenhet än radhus? Ni bor verkligen fint, vad jag kan se i alla fall :)
När jag läser om peer-learning så blir jag lite fundersam faktiskt. Men vem är jag att tvivla??
Hoppas den här dagen blir bra och att det som du skriver "klarnar"....ha det fint i din vårliga stad!

Znogge sa...

Grattis till era tre år i lägenheten! Härligt när det blir bra.

När det gäller peer-learning tänker jag bara en sak tyvärr och det är besparingar. Jag misstänker att det kan påminna om det kollegiala lärandet som verkligen är inne i skolans värld. Synnerligen billig fortbildning det med.
Hoppas ni har stora förlossningsrum ;-)

Kram

Ama de casa sa...

Men? Hur kan det ha gått tre år allaredan? Stort GRATTIS på treårsdagen :-)

Den där Peer-pedagogiken tycker jag låter lite som "en blind leder en döv"... Hur ska man kunna gå framåt då? Hoppas det klarnar.

Jag tror att du har stort självförtroende på det privata planet också. Själv har jag ju mottot "det kommer aldrig att gå!" och det tyder väl på det motsatta...

Ha en fin dag!

Guldkryckan sa...

Ja, grattis till ditt tredje år i nuvarande boende...vi är inne på år men trivs för bra för att flytta...ännu iallafall.

Ja du, på kneget har vi nån praktikant här o där, både blivande lärare och fritidsledare.
Men det är ju en annan sak än ditt arbete...vi kan ju flumma runt lite med praktikanter men hur ska de kunna implementera detta hos er..jag undrar jag...men det kanske går?

Ha det fint.

Unknown sa...

This way my buddy Wesley Virgin's report starts in this shocking and controversial VIDEO.

You see, Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "MIND CONTROL" secrets that the CIA and others used to get whatever they want.

THESE are the same methods lots of famous people (especially those who "come out of nowhere") and elite business people used to become wealthy and successful.

You probably know that you use less than 10% of your brain.

That's mostly because the majority of your brain's power is UNCONSCIOUS.

Maybe this thought has even occurred INSIDE OF YOUR very own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about seven years back, while riding an unregistered, beat-up trash bucket of a vehicle with a suspended license and with $3 on his debit card.

"I'm very frustrated with living check to check! Why can't I turn myself successful?"

You took part in those types of thoughts, am I right?

Your success story is going to happen. You need to start believing in YOURSELF.

UNLOCK YOUR SECRET BRAINPOWER

Unknown sa...

This way my friend Wesley Virgin's biography starts in this shocking and controversial VIDEO.

You see, Wesley was in the army-and soon after leaving-he unveiled hidden, "self mind control" secrets that the CIA and others used to get whatever they want.

As it turns out, these are the exact same SECRETS lots of famous people (especially those who "became famous out of nothing") and top business people used to become rich and successful.

You probably know that you use only 10% of your brain.

That's because most of your brainpower is UNCONSCIOUS.

Perhaps this expression has even occurred INSIDE OF YOUR own head... as it did in my good friend Wesley Virgin's head about seven years ago, while riding an unregistered, trash bucket of a car with a suspended driver's license and $3.20 on his banking card.

"I'm very fed up with living paycheck to paycheck! When will I get my big break?"

You've been a part of those those conversations, right?

Your success story is going to be written. You just have to take a leap of faith in YOURSELF.

Learn How To Become A MILLIONAIRE Fast