torsdag 7 januari 2021

En intensiv dag

Så var det dags att åka till veterinären i morse. Sov dåligt i natt förstås, rädd för att försova mig, men det gjorde jag inte.
Redan kl 12 fick jag hämta en lite trött nyopererad Molly med tratt och även chippad och kloklippt.
Op-såret ser fint ut, och något återbesök för att ta bort stygnen behövs inte, berättade att jag var barnmorska och kunde ta bort stygnen, och det gick bra.

Fördelar och nackdelar med att kastrera honkatt

  • Inga oönskade kattungar. En kastrerad honkatt kan förstås inte bli dräktig och föda ungar.
  • Minskad risk för sjukdomar. Kastreringen gör att katten inte kan drabbas av livmoderinflammation (pyometra) eller tumörer i och på äggstockarna. Kastreringen minskar även risken för juvertumörer.
  • Förändringar i beteendet. Kastrering gör att katten slutar löpa. Det gör att hon slipper besvär vid löpet och blir lugnare. Hon kommer till exempel inte att urinmarkera, vilket annars kan ske både inomhus och utomhus under löpet.
  • Ett längre liv. Studier visar att kastrerade katter lever längre. Det kan ha flera orsaker. Främst hankatter blir lugnare och håller sig mer hemma men även kastrerade honor lever ett lugnare liv. De hamnar mer sällan i slagsmål och råkar inte ut för trafikolyckor i samma utsträckning.
  • En nackdel med att kastrera sin katt är risken för övervikt. Extra kilon kan leda till diabetes, urinproblem och ledsjukdomar i till exempel knä- och höftleder. Det är bra att ge den specialfoder som motverkar viktuppgång och urinsten. I vissa fall så är det lämpligt att byta direkt efter kastrationen. Det är i många fall svårare att banta ner en katt än att hålla den i lagom hull!

Vår Molly kommer ju troligen att få vara utomhus när vi är vid stugan på landet, och idag finns en lag som säger att utekatter bör vara kastrerade....

Den 15 juni träder de nya föreskrifterna för hund och katt i kraft. Detta innebär att starkare djurskydd för våra hundar och katter. Den viktigaste förändringen är att kattägare som låter sina katter gå ute nu blir skyldiga att kastrera sin katt eller på att annat sätt hindra att katten förökar sig.

Djurskyddet Sverige har drivit detta krav under väldigt många år då vi ser att den okontrollerade reproduktionen tillsammans med avsaknad av krav på ID-märkning av katter är orsaken till att det finns över 100 000 hemlösa katter i Sverige. Vi har haft en representant i den arbetsgrupp på Jordbruksverket som tagit fram förslaget till nya föreskrifter och denna fråga har vi drivit mycket hårt i gruppen.

Målet med de nya reglerna är att:

  • Stärka djurskyddet för hundar och katter.
  • Särskilt höja kattens status i föreskrifterna.
  • Anpassa reglerna till ny kunskap och den nya djurskyddslagen.
  • Tydliggöra hundar och katters grundläggande behov.
  • Tydliggöra djurhållarens ansvar och krav på kompetens.
  • Underlätta för djurhållaren att följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

Konstigt nog , trots att jag var trött, så fortsatte jag dagen i ett högt tempo. Storhandlade på ICA Maxi , blev sugen att baka frallor (Znogge inspirerade!) och till middag gjorde jag en Pasta Alfredo med kyckling. Kommer nog att somna ovaggad ikväll!

 Sista bilden får illustrera vad som händer i USA just nu!

Orsakullan undrar idag : 7. Idag börjar många jobba igen, hur är det för dig?

Som sagt, jobbar man på sjukhus som har dygnet runt vård, och detta år tror jag inga semestrar beviljades under jul och nyårshelgen, så har jag förstås jobbat redan.

9 kommentarer:

Paula sa...

Hej, då är hon snörpt nu lillflickan och jag kan inte se något negativt med det. Jag kastrerade bägge katterna när de var små, både honan och hanen, de är ju dessutom utekatter. Det höll dock på att gå galet för Astrid, hon var inte helt vaken när vi hämtade henne och väl hemma vaknade hon inte heller. Vi ringde kliniken och försökte på alla vis få henne att vakna till dock utan att lyckas. Så det var bara att sätta sig och åka 12 mil till kliniken igen! De behöll henne där ett extra dygn och hon fick nog inga men av detta. Men, hon är på tok för tjock. Det är ju så knepigt när man har två katter som man matar. Och jag vet att Astrid är glupsk så jag står bredvid o puttar ner henne när hon ätit sin portion så att torsten får äta klart sin. De får alltså lika mycket mat och Torsten är jättesmal!
Kram från pörtet

Ditte sa...

Så skönt att besöket hos veterinären är avklarat. Lite jobbigt förstås både för dig och Molly med ingreppet men resultatet blir ju bra. Nog så viktigt.Perfekt att du kan ta stygnen när det är dags.
Och att djurskyddet i Sverige ökar är ju bara bra.
Förstår att det blev full fart hela dagen. Frallorna blev jag också sugen på att baka men har lite lång startsträcka.Kanske i morgon. Brukar ibland göra frallor på morgonen men då är det med bakpulver så de inte behöver jäsa. Dina frallor såg verkligt goda ut.
Bedrövligt med det som hänt i USA men nu kan det väl bara bli bättre.
Kram

BP sa...

Tänk så lite man vet om djurhållning i Sverige. Hade inte den blekaste ens om att man kunde kastrera honkatter. Så du svarade på alla mina tankar med dig inlägg.
Kul att allt gick väl och att du slipper en massa besvär med Molly framöver. Ja, och Molly slipper ju också en del bekymmer. Å med tanke på hur livlig Molly är så är risken att hon blir överviktig försumbar skulle jag säga.

Lite intressant att katter blir könsmogna rätt så tidigt. Har egentligen ingen aning, men har lärt mig från en bloggare att hundar blir könsmogna efter tre år. Nu ska jag googla hur det är med katter.

Sov gott nu:-)

Anki sa...

Så bra att det är fixat och att det gick bra. Självklart att man ser till att få det gjort - och vi får hoppas de här nya föreskrifterna kommer att följas - borde vara en lag och inte bara föreskrift. Ute på landsbygden är man ofta inte så noga. Katter vill man ha, men de får inte kosta något. Suck.
Ny dag ... ha det gott!
Kram

Znogge sa...

Bra beslut att kastrera Molly med tanke på att hon kommer att få vara ute vid stugan. Ska man inte använda dem i avel så är det skönt att slippa löpet samt eventuella urinmarkeringar.

Så där ja, nybakat och allt! Att du orkade med tanke på veterinärbesöket.

Kram och god morgon!

Ama de casa sa...

Skönt att allt gick bra och operationssåret ser verkligen fint ut! Skönt att du kan ta stygnen själv. När Megasen skulle ta bort stygnen så anlitade vi en kompis som är sjuksköterska. Skönt att få det gjort i hemmiljö där det inte är lika stressigt som hos veterinären för djuren.

Hon ser dock lite ynklig ut där i tratten, gissar att hon försöker bli av med den.

Ha det gott och pyssla om Molly lite extra nu.

Guldkryckan sa...

Kastreringar är ju ett "måste" när man har katt, det där revirpinkandet kan ju ta en ända med förskräckelse utöver att det stinker.
Vår ena katt revirpinkade på förlängningskontakter så strömmen gick i hela lägenheten en gång i tiden innan vi hann kastrera honom.

Ta hand om Molly nu och ha det bäst.


Annika sa...

Molly, vad gullig hon är. FATTAR fullt ut att ni kastrerar. Givetvis.
Och vilken tur att du är barnmorska och kan se till hennes sår att det ser bra ut.
OCH att du kan ta bort stygnen sen. YAY.
Jag visste heller inget om djurhållningen.

Ja, och vilka GODA frallor. Blir hungrig,

Ha en fin helg önskar jag med en kram!

Lillian "sognafaret" sa...

Jeg har kastrert alle mine tre puser. Mange sier de ikke blir så ivrige musefangere da, men det har ikke jeg merket noe til. Men nå som det er så kaldt ligger de stort sett inne ved vedoven og ikke ute på musejakt.