måndag 26 februari 2024

Selfie om namn


 Klimakteriehäxan kör vidare med sin selfie på måndagar, denna vecka handlar det om namn.


1. Är du bekväm med namnet dina föräldrar valde att ge dig?

Ja då, fast när jag var liten ville jag hellre heta mitt andra namn som är Birgitta.

2. Om du har barn, vad avgjorde i valet av deras namn? 

Första barnet fick ett namn som vi tyckte var finast <3 Andra barnet var svårare, han hette Joakim i ett par veckor, tills en svåger tipsade om att det blir långt och inte passade så bra ihop med efternamnet, och fick tips om ett kort och väldigt fint namn, så då tänkte vi om ;-)

3. Vilket är det otrevligaste kvinno- respektive mansnamn du vet?

Jag har svårt för Hugo, då jag associerar det till "piss-Hugo" som bodde på ålderdomshemmet i Hofors, en lite elak man som luktade kiss.

Kvinnonamn som är otrevliga vet jag inte, möjligen Agda, låter lite hårt. Fast jag minns en Agda på långvården där jag jobbade, hur söt och fin som helst, och väldigt dement <3

4. När folk gifter sig  tycker du då att makarna ska ha bådas efternamn eller ska en av dem skala bort sitt? Hur gjorde du?

Man får göra som man vill såklart! Att jag skulle behålla mitt efternamn och lägga till min mans, det ville jag inte, hade blivit alldeles för långt! Men visst var det konstigt att i vuxen ålder byta efternamn!?

5. Bästa hundnamnet?

Minns ju bara vår hund som vi fick när hon var 1 år gammal och hette Josefin, en basset hound, så då tycker jag förstås att Josefin är det bästa hundnamnet ;-)

6. Ska ägodelar "döpas" och i så fall varför? 

Har aldrig döpt ägodelar, men klappar vår relativt gamla bil ibland och säger "gamla Bettan"!

Nu är långledigheten slut, dags att jobba i natt och bli nattmänniska igen, kan inte säga att jag längtar till det....

16 kommentarer:

Anonym sa...

Kul att läsa! Mitt andranamn är Britt! Det vill jag inte ha som tilltalsnamn. Susanne är mycket mjukare än Birgitta. Känner bara trevliga Susannor... men minns en Birgitta från barndomen, som inte var så snäll. Kram //Anna-Lena

BP sa...

Visst är det så att man kan ogilla namn när man förknippar dom med en "osympatisk" person eller i ditt fall en person som luktade illa.
Tack och lov att du behöll ditt förnamn och inte bytte till Birgitta. Känner flera Birgittor, trevliga kvinnor, men namnet skulle inte passa dig;-)
När jag hör Agda tänker jag alltid på hönan, så det namnet faller bort direkt;-)

Nu önskar jag dig en dräglig natt efter det långa uppehållet. Lite lagom mycket att göra bara;-)

Hanneles bokparadis sa...

jag använde mitt andra namn ett par år i 9-års ålder... som är Lissbeth (min pappas stavning, finns tio andra!) men i Sverige använder jag bara mitt finska namn 🙂
Jag som aldrig skulle gifta mig, i alla fall inte byta namn, och inte ha barn... vid trettioårsålder gjorde jag alltihopa, har fyra barn.

Ditte sa...

Hej denna måndag!
Kul att läsa dina svar och som vanligt funderade jag över vad jag skulle svarat. Jag är ju döpt till Liv Benedikte. Mamma var norska och pappa halvnorsk, därav de norskinspirerade namnen.
Mina föräldrar kallade mig alltid för Benedikte och så gjorde man också i Norge när vi bodde där. Men av en liten grannpojke i Västergötland fick jag extranamnet "Ditte". Han kunde inte uttala Benedikte. Är jag utomlands och presenterar mig säger jag alltid Benedikte eftersom Ditte för många utlänningar är svårt att uttala.
Vad gäller efternamn var det lite knepigt. Jag är född Mann och tänkte först behålla det men ändrade mig. Barnens pappa heter Akker i efternamn så att behålla Mann gick inte så bra. Mann Akker. Då skulle folk ta mig för holländare. Av ren lättja heter jag fortfarande Akker men ska kanske ändra till Mann. Eller Mann -Björklund (efter Bosse)
Önskar en ok jobbnatt.
Mitt svar på nr 2 blir låndraget men döttrarna är i stort sett nöjda med sina namn.
Vad gäller ägodelar så har en del fått namn. Bilar bland annat.
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Jag har en Agda i kärt minne - tror att det automatiskt blir så att om man träffat på "piss-Hugo" så följer lukten med namnet ... När dubbla efternamn blir jättelånga blir det väldigt opraktiskt kan jag tycka. Hoppas du får bra nätter i veckan!

Nilla Tankebubblor sa...

Gamla Bettan är bra att ta till, till det mesta :-)

znogge sa...

Jag tycker ju ska vara nöjd med ditt namn och jag hade två klasskompisar som hette det. Själv är jag inte helt nöjd med mitt men det är ett klassiskt svenskt namn och det är ju jag.
Hugo är jag inte så förtjust i men går inte in på anledningen här.
Från början behöll Husse och jag våra respektive efternamn men sedan tog Husse mitt. Smidigast när vi hade barn tyckte vi.
Vi har döpt vår Husvagn som heter "Ettan" men det är det enda föremål som fått ett namn.

Önskar en god kväll nu!

Kram

Robert W sa...

Med den associationen förstår jag att du inte gillar namnet Hugo :))

Anki sa...

Hoppas natten var lugn och att du kan sova gott idag.
Kul att läsa dina svar :)
Kram

Paula sa...

Du är ägare av två fina klassiska flicknamn, såna som aldrig blir omoderna. Tycker annars det är roligt att se vilka namn som blir poppis i olika generationer, antingen man hittar gamla släktingars namn eller lite utländsk-klingande som låter mer internationella. Josefin tycker jag är ett vackert flicknamn, hade jag en hund så skulle jag nog förkorta hennes namn till Jossan, hihi
Tisdagskram

Geddfish ♥ sa...

Du har ett väldigt fint namn och det är gångbart i alla tider. Men ingen bebis har väl blivit kallad så? Inte än i alla fall.
Jag är nöjd med mitt namn också, det betyder gåva.
Jag har haft fyra olika efternamn i mitt liv. Har ju varit gift två gånger.
Ha en bra dag, kram!

Annika sa...

Hugo, det var min älskade pappas namn.
HIHI, men förstår hur du associerar det namnet givetvis :-)
Det blir ju så.
När jag gifte mig körde jag dubbelnamn, och ska du veta att jag hade ett högst vanlig son-namn som jag sparade på. Jag har skalat bort mitt gamla flicknamn och kallar mig nu bara för mitt gifta efternamn. DET är krångligt med dubbelt efternamn. I pass och rent officiellt är det ännu mitt dubbla efternamn som gäller. Men i det dagliga livet, och på mitt körkort och lite till är det bara mitt ingifta efternamn jag använder.
Har inte heller döpt ägodelar som bilar, mobiler etc.
Brukade också kalla vår gamla bil just för "gamla Bettan", haha.
Kramar!!

Kina sa...

Vi har samma andranamn. Och jag förmodar att du heter Susanne i förstanamn?! Och våra pojkar (dom är ju inga pojkar längre!) heter väl samma namn. Min stavar med th, gör din det?
Agda får mig bara att tänka på Cornelis Hönan Agda.
Ha det gott, trots jobb!

Jossu sa...

Åh vad mysigt med en bassett hound. Jag älskar deras öron.

Christian Lehmann Gisler sa...

Hahaha....piss-hugo....ja det är ofta associationerna som avgör, själv har jag inga "piss-referenser" så jag gillar Hugo....

Äventyret framtiden sa...

Har man referenser a´la piss-Hugo så förstår jag gott din tanke. Själv har jag flera Hugo i släkten, eller hade, de är döda hela bunten Hugoar nu.Och de var bra allihopa, hade inget med piss-Hugo att göra 😉
En bra natt önskas, blir lite kul och dubbelt det där men hur som helst ha en bra natt!

Kram