måndag 21 februari 2022

Glad måndag med inkoppling

En spännande dag väntade, och med tanke på vädret så vågade jag inte vänta för länge innan jag åkte iväg till Huddinge sjukhus. Min man tog bilen dit, men jag vågade inte lita på att det gick att ta sig fram på vägarna, så jag tog tåget, höll på att ta tåget till Nynäshamn, hittar ju inte så bra söder om stan, men hann googla och inser att det är pendeln mot Södertälje som gällde för mej!
Ännu en gång framme vid Huddinge sjh, drygt en timme innan min besökstid.
..och rejält blöt om fötterna!
Först fick jag träffa min läkare som opererade mej, sen en ingenjör som kopplade in processorn och justerade ljudet och berättade en massa om mitt ci-implantat, min man följde med in och fick följa processen. I närmare två timmar kopplades jag in till de 16 elektroderna som ligger i min hörselsnäcka som är stor som en lillfingernagel,visst är det fantastiskt!  Vi festade på semlor från Thelins när vi kom hem.
Hur ser det då ut, jo så här: en ganska stor processor som sitter bakom mitt öra , ljudet fångas upp av mikrofonerna i ljudprocessorn som kodas om till digitala signaler. Dessa signaler skickas till sändarspolen som sitter fast via en magnet. Signalerna skickas sen genom huden till implantatet där de omvandlas till elektriska signaler. Signalerna sänds till 16 elektroder som sitter i den lillfingernagelstora hörselsnäckan som stimulerar hörselnervens fibrer, nervimpulserna skickas sen till hörselcentrat i hjärnan där de tolkas som ljud, enkelt va?!  Jag valde en processor i silver.
Hör jag något då? Jodå...ett sammelsurium av ljud! Nästan lite för mycket, ljudet låter jättekonstigt, som om man pratar i en burk. Men lyckan var när ingenjören stod bakom mej och räknade högt till tio och jag hörde det!!!! Men har som ett högt tinnitus hela tiden. Provade att läsa en bok via Legimus, som jag fixat via biblioteket, ljudböcker där jag kan följa med i texten samtidigt, och lyssnade då bara med det örat som har fått ci-implantatet, jag hörde uppläsaren klockrent! Från att ha varit helt döv på detta öra sen operationen, och innan hörde jag bara 4% på det örat! Men i bakgrunden fanns det där burkiga ljudet också, så det är  mycket träning som gäller! Redan på onsdag ska jag tillbaka till Huddinge för mera inställningar. Men visst är det en fantastisk uppfinning! Verkligen en "glad måndag" Caritas trevliga tema.

Orsakullan undrar idag : 

  1. Idag vill jag…
  2. ..säga hej till min nya ljudresa!

 

9 kommentarer:

Janerik Sundh sa...

Grattis, det måste vara en fantastisk upplevelse.

znogge sa...

Det låter väldigt komplicerat måste jag säga men tekniken har verkligen gått framåt! Det måste kännas helt fantastiskt att kunna höra igen.

Kram och god kväll!

Ditte sa...

Fantastiskt! Visserligen förstår jag ytterst lite av det tekniska och att det är många inställningar och justeringar kvar. Men jag förstår att du nu kan höra. Härligt!
Klart ni skulle fira.
Och din nya ljudresa är i gång. Så glad för din skull.
Varm kram

BP sa...

Det kallar jag inte bara glad måndag utan SUPERGLAD måndag!" Det är ju helt fantastiskt vad man kan göra nuförtiden, och som jag har inte haft den blekaste aningen om. Om du bara visste hur glad jag är för din del. Det blir nog hur bra som helst. Bara att du fick chansen att på relativt kort tid få implantatet. WOW! Den ljudresan är bara såååå spännande.
Steg 1: Operation av implantat - check!
Steg 2: Programmering 1 - check!
Steg 3: ...

Monica sa...

Så skönt du möter proffs och vilken skillnad det måste vara att höra nu och det sägs ju att störande ljud sorterar hjärnan bort så småningom.

Minns så väl, jag arbetade min andra omgång på HS och 1991 gjordes den första operationen med CI på ett barn i Sverige. Inte mitt område men vi alla pratade om det.
Barn som föddes döva behövde bilaterala för bästa språkutveckling men fick i många år endast ett. Det andra måste föräldrarna betala 100000 för, op var gratis men inte implantatet. Köer också och de fick förslag att resa till Tyskland, där kostade det en halv miljon. Och det var sådana kostnader i övriga länder. Många vuxna behövde sitt så man måste prioritera här med antal gratisop. Och pengar fanns absolut inte inom landstinget och föräldrar sökte sig till andra som också börjat operera men de vägrade sen.

Så mycket har blivit bättre och idag har barn med två CI en bra språkutveckling, tänk att kunna känna sig som andra barn och gå i vanlig skola. Före detta skickades ännu barnen iväg långt till dövskolor och internat. Var väldigt märkligt för de unga familjerna.

Mötte i UK många barn som fått livet förvandlat och att implantaten fungerade fantastiskt. Jag vet inget om just den finansieringen men de har en helt gratis och fantastisk sjukvård med otrolig kompetens på sina sjukhus. En upplevelse att se hur det fungerar.

Så skönt nu att personal finns på plats och du får allt korrigerat och den hjälp du behöver. Det är fantastiskt också med alla personalkategorier inom vården hur allt är en enhet. Vi får uppmuntra fler att utbilda sig även om många yrken är så mycket enklare och ger trots det mer betalt. Men alla som tänker lite annorlunda och vill göra en insats. Trots lönen ... Det är ett så otroligt intressant yrkesliv, fascinerande är det.

Ama de casa sa...

Ja, det var verkligen en superduperglad dag! Sååå himla skönt att det har gått så bra även om mycket kvarstår.
Stooor KRAM!!!

Geddfish ♥ sa...

Så glad jag blev över att få läsa detta glada besked på en superglad måndag för dig!
Jag kan förstå en hel del av detta, mycket iom att jag själv har hörapparater. Jag vet att det här är något totalt annat ändå, fantastiskt!
Det kommer att bli stadigt bättre och bättre!

Stor varm kram!

Annika sa...

Jamen tack tekniken och "medical engineering", det är ju helt FANTASTISKT!!!
JAG är så glad för din skull!!
UNDERBART!!
Tror också att allt kommer att bli bättre och bättre för jag antar att det behövs mkt övning och inställning. Vilken GREJ alltså!!!
OCH vilken GLAD måndag!!
Kramar!!

Paula Merio sa...

Hej hojtar jag härifrån Falun-hållet, hoppas du hör mig! Jag hoppas också att de som uppfann inplantatet har erhållit Nobelpriset, för jag begrep inte mycket av förklaringarna, det gick långt över huvet på mig, men huvudsaken att den fungerar! Du är envis när det gäller så du kommer att fixa detta fort som blixten. Och du var verkligen värd en semla efter de jobbiga men häftiga timmarna
Kram