fredag 22 april 2022

Fem en fredag

Blåsippor på min joggingtur idag! 

Elisamatildas Fem en fredag har idag temat : Ysch , som enligt Svenska akademiens ordlista betyder: 

1) (numera mindre br.) ss. uppmaning l. utrop varigm man söker dämpa l. nedtysta mer l. mindre starkt ljud som i en viss situation uppfattas ss. farligt l. olämpligt l. obehagligt: hysch, sch. Ysch barn! hör det klingar. Bellman (BellmS) 17: 53 (c. 1775). Ysch, väste hon ut i mörkret. Hörde du inte? GbgMP 1949, nr 19, s. 6.
2) (vard.) ss. uttryck för ogillande l. motvilja l. avsky l. missnöje o. d.: fy, tvi, usch; särsk. i förb. med Ysch då! … det är visst dödgräfvaren. Blanche DödFadd. 19 (1850). Ysch, han otäcka kar där! Engström 1Bok 136 (1905). Han smakade och grinade illa. ”Ysch!” sa han. Thunberg FrämHus 212 (1930). Ysch, jag är arg på mej själv att jag bar mej så dumt åt. AB 4/2 1992, s


1.  När blev du senast störd av ljud?

Haha, lustigt nog när jag nu hör bättre med hjälp av mitt ci-implantat så blir jag störd av många ljud när jag sitter på balkongen, så jag får sänka volymen, det är allt från sopbilar, barn (vi bor mitt emot en förskola) och skräniga måsar!

2. När senast höll du något hemligt?

Minns för något år sedan då vi hade en överraskningsfest för en kollega som fyllde jämnt, och vi började hemma hos mej, då fick jag tänka på vad jag skrev i bloggen, för hon var nyfiken såklart och kollade in min blogg om där fanns några ledtrådar, men icke sa Nicke, vi lurade henne och hon och vi fick en toppenkväll!

3. Vad är den längsta period du inte pratat?

Vet att man kan åka till ställen, kloster? Där man inte pratar under tiden man är där. Men det har inte jag gjort.  Det längsta jag är tyst är väl de dagar då min man jobbar och jag är hemma utan att prata med någon, och det händer ju ofta nu när jag är sjukskriven.

4. När är du som mest högljudd?

När jag är ensam och sjunger i bilen! Och möjligen på Eurovision Song contest!

5. Vilket ljud ger dig mest obehag?

Hm, jag är ju så glad nu när jag hör så mycket mera ljud tack vare mitt ci-implantat. Men minns i skolan ( då var jag normalhörande) när läraren skrev med krita på svarta tavlan så kunde det ibland gnissla ordentligt, ni vet vad jag menar va? Det var ett obehagligt ljud. 

Orsakullan undrar idag : 

  1. När jag kom på fel tid...
  2. ...när jag skulle till frissan i Kungsängen och det var stopp på E18, och jag fick ringa Lotta (frissan)som fick styra om en annan kund så att jag kunde få mitt hår fixat i alla fall, svettigt värre, men det löste sig fint!
  3. Nu är det fredag och min man vill gå ut efter jobbet, så glada vi blev att även våra vänner som bor i området också vill det, så ikväll ska vi äntligen träffas och äta en bit mat på vårt stora Mall of Scandinavia!

17 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

svarta tavlor har jag inte sett på decennier, man ska fukta kritorna först… trevlig helg

femfemman sa...

Gillar inte höga ljud. Blir superirriterad då radio eller tv har på för hög volym... trots att jag vet att maken inte hör alls så bra som vad jag gör....
En trevlig hemlis att hålla. Jo, sådan hemlisar har det varit en del genom åren... men när man är pensionär, så blir det inte så mycket hemlighetsfester....

När jag/vi kom i fel tid...ja, det vill jag helst glömma...
När vi skulle lämna katter hos dottern utanför Värnamo, inför en vandringsresa till Österrike, så ringde telefonen och en man frågade om vi kommit igenom tullen ännu. Det var reseledaren och han meddelade att man väntande på oss....

Oj, var det idag vi skulle åka... var det inte i morgon? Hur man nu kan missa en avgångstid/dag på e tt flyg och en resa som var bokad sedan länge.

Nu blev det telefonsamtal från dotterns hus, flera stycken... och faktum var att vi fick åka direkt hem, ta våra packade resväskor och ta ett kvällsflyg från Landvetter till München. Därifrån fixade man taxi till hotellet i Kaprun. Vi var framme vid midnatt. På rummet väntade en massa mat, som man ställt upp från kvällsbuffen.
På frukosten anslöt vi till de övriga gästerna och hade en superfin vandringsvecka i trakterna av Zell am See. En dyr semester... ? Tja... tror att det inte blev mer än 9000 extra för oss två. Det var det värt!
Kram

Kina sa...

Ibland, men oftast inte, kan det vara skönt med dålig hörsel. Min pappa satte nästan aldrig på sig sina hörapparater, och när jag sa åt honom att göra det svarade han; "Jag har hör så j..la mycket redan, så jag behöver inte höra mer!" Och så log han stort!
Visst är det kul med överraskningsfester! Jag var en riktig fena på det förr, men numera har jag legat av mig. Det är väl som med pappa och hörapparaten! 😉 "Svarta tavlor" är vi många som har erfarenhet av.
Jag måste fråga dig en sak. I ett tidigare inlägg skrev du att du åt Redasin. Fick veta att jag har förhöjda blodfetter, och för det fick jag en medicin utskriven. När jag läste om biverkningarna så kände jag att nääää! Så bara för några veckor sedan började jag med Redasin i stället. Äter du dom av samma anledning? Och har dom i så fall gett något resultat? Vet ju inte om jag gör mig själv en björn-tjänst genom att vägra ta de utskrivna statinerna.
Ha en fin helg! Hoppas ni får något gott på eran utekväll!

Violen sa...

Att vara lite hemlighetsfull om en överraskningsfest är a och o! Kul att festen blev lyckad och att festföremålet var helt ovetande om vad som var på gång.
Ha en skön helg!

Bokdamen sa...

Överraskningsfester och liknande innebär j7 visst hemlighetsmakeri, kul att det lyckades. :) Retreat är ganska populärt har jag förstått, känner flera som varit på det. Tycker om tystnad men tror inte om det skulle passa mig att åka på det. Ha en skön helg!

znogge sa...

Vissa ljud kan vara oerhört enerverande men jag har insett att det är väldigt olika från person till person vad man blir stört av. Själv får jag gå ut ur köket när Husse slipar en kniv.
Vilket bra initiativ av din man så jag önskar er en trevlig kväll!

Kram

Mrs Calloway sa...

kritor mot svarta tavlan var hemskt. tandläkarborren, måsar, vissa motorcyklar, ständig biltrafik kan irritera mig. tystnad är en bristvara. men tidiga morgnar är det bara jag och koltrasten uppe och vi tolererar varandra.

Monika sa...

Nästan alla ljud stör mig nog, egentligen. Eller så känns det bara så just nu när jag försöker koppla av på mitt hotellrum och det är ett nästan maniskt springande i en dörr precis utanför. Det smäller typ var tionde sekund.

BP sa...

Här har vi ett och annat gemensamt, bland annat förskolan. Vår ligger i grannhuset, men glada barnrop är helt okej, värre är det med fåglar som skränar mitt i natten nu när det är så ljust.

Alltså att åka till retreats i kloster skulle inte vara nåt för mig. Det räcker med 8-10 timmars sömn där jag håller tyst;-)

Femman - har svarat som du, eller nästan som du. Bara tanken på krita mot griffeltavla får mig att få ståpäls fast tvärtom.

Hoppas ni kommer ha en toppen kväll på MoS med era kompisar. Kul att ni bor nära varandra och har MoS framför dörren så att säga.

Paula Merio sa...

Du har ju lite omvända upplevelser av ljud än vi som inte har hörselproblem. jag är otroligt ljudkänslig, överdrivet, men svårt att göra något åt. Det värsta är att jag dessutom sitter och ser lidande ut när det låter illa, och det är ju inte så kul för omgivningen...Tyst kan jag själv inte vara, pratar mer och mer med mig själv...
Ha en myskväll med vännerna, kramen

Ditte sa...

Kul att läsa dina svar. Och visst är det så att ysch har olika betydelser.
Jag har blivit mer känslig för ljud med ökad ålder och kan tänka mig att nu när du hör bättre att du irriteras över en del ljud. Måsar inte minst.
Minns också tavelkritans ljud som kund gnissla. Många tyckte det var obehagligt och andra reagerade inte alls.
Vad roligt att gå ut i kväll med era vänner och perfekt att ha nära till MOS.
Önskar er en fin kväll.
kram

Janerik Sundh sa...

Du har ju helt annorlunda upplevelser av ljud. Det måste vara fantastiskt med de hjälpmedel du har nu.
Hoppas ni fick en bra kväll med god mat och dryck och trevligt umgänge.
Det är så härligt att gå ut och äta på en bra restaurang. Ha en skön helg!

Anki sa...

Ljuvliga blåsippor!
Jag har svårt för höga ljud på radio och tv ... och så gnisslet från krita på svarta tavlan .... hemskt!
Ha en fin lördag!
Kram

Guldkryckan sa...

Vi har ett dagis på nedervåningen här, går inte att ha fönstret uppe där under deras arbetstid, hujeda mej vad de låter. ;)

Har bekanta som har besökt sådan där "retreats", har aldrig vågat mig på det, hade nog blivit utkastad efter en timme...haha.

Tur man lagt ner det där med kritor och sådana tavlor i skolvärlden, det hade varit olidligt att höra.

Ha en fin lördag nu.

Ama de casa sa...

Längsta tiden då jag inte pratade var förmodligen då jag åkte på lungiflammation och bronkit och tappade rösten. Anders tyckte förmodligen att det var rätt skönt ;-)

Ha en fortsatt fin lördag (som väl snart är söndag hos dig? :-) )
Kram

Äventyret framtiden sa...

Bra svar om jag får bedöma dem! :)
Griffel och krita, uh..om kritan är torr, då skär ljudet genom märg och ben, lika med fönster som tvättas ibland. Beror förstås hur idogt man gnuggar men min dotter kan få mig att gå i spagat när hon tvättar fönster. Haha.
Tack för blåsipporna. Här saknar jag dem.
KRAM

Jossus Travelpics sa...

Ryser nästan bara av tanken på det där gnisslande ljudet från kritorna.