söndag 4 juni 2023

Skyltsöndag

BP kör vidare med skyltsöndag, och jag börjar med denna fantastiska bukett som kom idag från en kollega, jösses så vacker den är!
 
En liten kul skylt från nätet...

Skrivtolkningens skyddsängel, vår färgstarka, stridbara, generösa medlem Ulrika Voghera har somnat in i natt. Sonen Thomas var med henne under hennes sista timmar.
Ulrika var en kämpe, en aktivist som under många år i föreningen tog som sin speciella uppgift att tillgängliggöra kulturen i Stockholm för hörselskadade. Oförtröttligt kontaktade hon kulturinstitutionerna och informerade om och krävde hörselslingor, textning och skrivtolkning. Att hennes speciella hjärtebarn Folkoperan införde textade föreställningar för ett par år sedan fröjdade henne särskilt mycket.
Ulrika torde vara den enda personen i världen som låtit tatuera in symbolen för skrivtolkning i sitt eget skinn.

En medlem i de hörselskadades förening i Stockholm som nu gått bort läste jag om idag på facebook, vilken kvinna, som brann för att tillgängliggöra kulturen i Stockholm för hörselskadade, och tatuerade in den lilla symbolen för skrivtolkning på sin arm. Jag förstår inte varför inte alla föreställningar på de stora scenerna är skrivtolkade? Var ju på Stadsteatern och såg "A chorus line" ,som var skrivtolkad kanske 2 ggr under våren, jag fick ju en liten mobil att ha i knät som hjälpte mej mycket, varför är inte alla föreställningar skrivtolkade?
Så kör vi igen med Linas Matkasse, som vi hade under flera år när barnen växte upp. Nu när jag är sjukskriven under juni, så kommer matkassen väl tillpass när fantasin tryter. Ikväll kom första lådan, ska bli spännande att prova igen!

Orsakullan undrar idag : 
  1. 4. Ute blåser sommarvind, har du haft en flygande drake?
  2. Nej, det har jag inte haft, minns istället att jag spelade en skiva hos farmor och farfar när jag var liten som  hette : Puff, en pappersdrake", det var Jan Malmsjö som sjöng och den var så sorglig och fin. 
  3. Originalet: "Puff, the Magic Dragon" hade Peter, Paul and Mary en hit med 1963.


9 kommentarer:

Äventyret framtiden sa...

Puff, the Magic Dragon sjöng jag ofta i tidiga tonår. Då efter Peter, Paul and Mary men sen så kom ju Jan Malmsjö och då sjöng jag den på svenska. Fina minnen.
Magic är personer som den Ulrica var, som fixade till så mycket bra för hörselskadade. Det är fint att världen får vara med om sådana människor..
Rosenbuketten är den bästa skylten för dagen, så vacker! Vilka kolleger du har!
Kram!

BP sa...

Buketten är helt fantastisk. Den är du sååååå värd:-)
Det där med skrivtolkning har jag faktiskt inte hört talas om. Har heller inte sett just den symbolen för tolkningen. Sedan blev jag genast osäker om syntolkning kanske är samma som skrivtolkning. Men så är ju inte fallet.
Att jag varken sett symbolen eller hört talas om skrivtolkning är ju ett bevis på att den ligger lååååångt efter. Fantastiskt med en eldsjäl som kämpade för alla hörselskadade. Hoppas att fler nu tar över efter hennes död.

Tusen tack för länken och ditt fina bidrag till Skyltsöndag:-)

Ditte sa...

Fint skyltat! Och verkligen en vacker bukett. Förstår att du njuter av den.Härligt!
Ja, varför är så få föreställningar på dessaa stora scener inte skrivtolkade. Dessa scener har ju rejält med stadsbidrag och borde kunna vara tillgängliga för alla. Absolut.
Så fint att läsa om Ulrika Voghera och allt hon uträttat. Verkligen en eldsjäl.
Kul med Linas matkasse och bra att nu få maten hemkörd och med tips på mat. Visst är det ju så att fantasin tryter då och då. Så även här. Men det brukar ordna sig. Äter ju en del ute, mest lunch, som komplement så då blir det lite lätt på kvällen
Önskar dig fortsatt god bättring.
Varm kram

Geddfish ♥ sa...

Åh, en sådan underbar bukett du fick av kollegan! SÅ omtänksamt, njut, bara njut! Visst blir man glad!

Detta visste inte jag om den avlidna eldsjälen, trots att jag själv har hörapparater (men hör rätt bra ändå, utom i stora samlingar). Jag vet vad både skrivtolkning och syntolkning är vid det här laget, men har ganska nyligen fått det förklarat för mig (har inget sånt).

Nu satsar vi på god bättring för dig! Kram

Paula sa...

Wow vilken bukett, vilken fin uppmuntran, hoppas du mår lite bättre redan! Skrivtolkning, jag kände inte till att det heter så, men förstår förstås vad det innebär och visst borde det vara självklart! Jag som är "ljudallergiker" sitter ofta o tittar på teve med ljudet av och textremsan på! Tekniken finns, använd den då i alla situationer på alla platser! Hade inte du Hello Fresh ett tag, dottern kör visst den nu. Tror hon är nöjd med rätterna, de flesta i alla fall. Själv tragglar jag envist vidare, jag gör mycket egna kompositioner av vad kyl och frys o skafferi erbjuder, idag kokade jag couscous, stekte kycklingkebabstrimlor och lade till bönor och grönsaker. Helt okej, självklart blev det för mycket mat, men då slipper jag använda fantasin imorgon.
Kram

znogge sa...

Wow, vilken fantastiskt vacker bukett!
I dag pratar man mycket om tillgänglighet och det borde gälla för allt och alla och vara en självklarhet trodde jag lite naivt. Nåja, man lär sig men gör om och gör rätt är väl ett bra tips.

Kram och god kväll!

LillaSyster sa...

En mycket vacker bukett, så fint av din kollega- du kan behöva lite vackert att vila ögonen på. Linas var många år sedan jag körde. Kanske blir så till hösten igen eller Hello Fresh. Ha en bra måndag!

Guldkryckan sa...

Har aldrig hört talas om skrivtolkning, syntolkning har man ju sett men skrivtolkning...nej.
Helt klart något som borde få mera utrymme, absolut.

Fin bukett!! :)

Ha en fin dag nu.

Anna i Portugal sa...

Vilken ljuvlig bukett! Hoppas du får några nya spännande favoritrecept från Linas matkasse den här månaden.