torsdag 13 april 2023

Glad torsdag


 Efter att ha kört min man till Danderyd för en undersökning så tog jag tåget vidare till Vasastan för att få träffa barnbarnet Samuel och hans föräldralediga pappa! På vägen vid St Eriksplan blommade krokus. Vädret var dock inget vidare, duggregn och blåst. Samuel hade redan varit ute på förmiddagen, så vi njöt av att vara inne i värmen och läste böcker och byggde torn. Det händer så mycket nu med Samuel, han lär sig något nytt varje dag känns det som, nu följer hans händer med när vi sjunger Imse vimse spindel, han gör samma rörelser som oss. Så imponerande att han förstår så mycket trots att han inte kan prata ännu.


Orsakullan undrar : 

  1. 13. Ett byggnad som sticker ut.

  2. Tänker då på denna byggnad i Barcelona som Antoni Gaudi har ritat : Casa Mila
  3. Casa Milà betecknas ofta som Gaudís mest expressionistiska byggnad, men den uppvisar dock lokala, huvudsakligen katalanska, motiv. Byggnaden har i folkmun kallats La Pedrera (stenbrottet) på grund av den karakteristiska fasaden som helt saknar plana ytor. 

  4. När vi var i Barcelona 2019 med hela familjen, så besökte vi just denna annorlunda byggnad, här är vi på taket...
  5. Byggnaden har två inre gårdar som ger lägenheterna ljus. På taket bildar en bisarr, men för Gaudí karakteristisk samling skorstenar, ventilationstrummor, trapphus med inbyggda vattenmagasin och spiror i spännande silhuetter. I Casa Milà ville Gaudí precis som i Casa Batlló undvika raka linjer, därför är mycket av husets tak och väggar böjda eller oregelbundet formade; det finns inte två rum i hela byggnaden som liknar varandra.

 Visst sticker denna byggnad ut?

8 kommentarer:

BP sa...

Idag ville man inte vara ute, inte frivilligt i alla fall. Kul att Samuel lär sig något varje dag, och mera lär det bli.
Älskar Gaudi. Det är nog ingen arkitekt varken före eller efter honom som inte ens var/är i närheten av hans kreativitet och sättet att skapa nåt annorlunda. Ingenting är ju raki hans byggnader. Han är helt underbar:-)

LillaSyster sa...

Förstår att du haft en mycket glad torsdag - tror jag att det är en skatt att få följa utvecklingen på nära håll, för det händer som sagt mycket på kort tid. Ha nu ett bra slut på veckan, snart är det helg - hoppas att du får vara ledig=)

znogge sa...

Vilken mysig torsdag det blev och en dag i det bästa sällskapet. Det händer så mycket när barnen är små.

Visst sticker byggnaden ut och det rejält!

Kram

Äventyret framtiden sa...

Casa Mila i all ära, mycket imponerande är byggnaden, men nog är ju Samuel det bästa att få vara tillsammans med eller hur? Dum fråga förstås ;)
Imse vimse spindel...brukar vara populärt för de små.
Kram!

Anna i Portugal sa...

Barcelona har jag ännu inte varit i, galet med tanke på hur mycket jag älskar arkitektur och byggnader. Imse vimse spindel är en klassiker :)

Ditte sa...

Vad trevligt med en tur till Vasastan och Samuel. Förstår att det är roligt att se hur han utvecklas från dag till dag. Det händer så mycket.
Gaudi är ju fantastsik och Casa Mila minns jag också. Verkligen en byggnad som sticker ut.
Önskar dig en skön fredag.
Kram

Guldkryckan sa...

Så klart att det är spännande att se ett barns utveckling, man förundras ibland över hur fort det kan gå.
Jo, det huset stucker ut, fint dessutom inte att förglömma

Ha en fin fredag nu.

Annika sa...

Så mysigt med Samuel, förstår att det händer saker precis hela tiden i hans utveckling. KUL för dig att få hänga med på färden.
Hoppas vädret blir bättre nu i helgen.
Vill också till Barcelona.
Kramar!