söndag 2 april 2023

Skyltsöndag


 Nåja, så illa har det inte varit i år, haha!  Dags för BP:s skyltsöndag!

Solen sken, så vi två snuviga personer gav oss ut på en promenad, men oj vad det blåste kallt, nåja vi tog en runda runt Råstasjön i alla fall, och i närheten av MoS så byggs det en ny t-banelinje...

Ja, vi är många som jobbar på förlossningsklinikerna i stan, för se här hur många som föds per år i storstan!
  På min klinik ska vi vara minst 13 barnmorskor dagtid (egentligen 14, en koordinator på BB också) , 13 st på kvällstid och helst 12 st på natten, vi är spridda på olika ställen, en i telefonen, en på mottagningen och en senior som hjälper till där det behövs,  stöttar de nya barnmorskorna och på mottagningen. TRE förlösande barnmorskor (räcker oftast inte), tre på antenatalen ( där mammor ligger innan de föder barn av olika orsaker...för tidiga värkar, blödningar, sjukdomar , igångsättningar mm) och på BB-eftervården bör vi vara 4 barnmorskor.

 Sen har vi alla våra undersköterskor, 7 st på dagtid, 7 stycken på kvällstid och 5-6 st på natten. Så tillkommer läkare, köksassistenter och på dagtid en del administrativ personal också.  Inte undra på att jag inte kan namnen på alla mina kollegor!


Orsakullans dagliga fråga : 
  1. 2. Internationella barnboksdagen, berätta om en barnbok.


  2. ”Kattresan” är en klassiker som utkom första gången 1909. Den handlar om en flicka som träffar en katt. Katten erbjuder skjuts på sin rygg och de ger sig ut på underliga äventyr. De får träffa djur, både snälla och elaka, och en polis, en tant, en ful gubbe och en kung. Till slut äter katten så mycket godsaker att den spricker, men kungens skräddare syr ihop den igen och sagan slutar i vilsamt ro hemma i flickans mammas famn. Generationer av barn har vuxit upp med Ivar Arosenius bilderboksillustrationer, av vilka Kattresans är de mest kända.   Berättelsen är fantastisk, annorlunda, skruvad, spännande, skräckinjagande och alldeles underbar, precis så som en riktigt bra saga för barn ska vara. Sveriges svar på ”Alice i underlandet”. Textens något haltande rim harmonierar med illustrationernas kantiga och overkliga charmighet.
  3. I bokserien "Min skattkammare" , som bestod av flera böcker, så minns jag bl.a denna saga som var så speciell, men allt gick bra till slut!

8 kommentarer:

BP sa...

Absolut älskar rubrikbilden:-) Dessa glädjedödare;-) Gillar stavningen "egänkligen". Även sista skylten fick mig att skratta gott:-)

Ja alltså trodde jag inte att du skulle svara på min fråga på det sättet. Fantastiskt! Det anade jag verkligen inte. Tusen tack! Du har järnkoll måste jag säga. Det är först efter ett sådant svar man förstår hur stort ett BB är egentligen.
Visste inte heller att Södersjukhuset och Danderyd "leder" förlossningsligan. Det var otippat.
Visst var det kallt idag, bara två plusgrader. Ja, på min balkong var det närmare 28 grader - helt okej alltså. Hoppas att du och din man snart är friska igen.

Tusen tack för dina skyltar, din info om förlossningsklinikerna och länken:-)

Äventyret framtiden sa...

Första skylten, hahaha...egänkligen riktigt kul om man har lite sarkastisk humor.
Jisses vad många ni ska vara och behöver vara på BB när de små ska komma till världen. Men så är det förstås i Stockholm också. Hur många förlossningssjukhus finns det egänkligen bara i huvudstaden?

Krya på er båda!
Kram

Ditte sa...

Ler åt första skylten- Humor! Såg i somras en utställningen med liknande humoristiska skyltar på Konserhuset. Många skratt blev det.

Ja, en längre resa mot kortare restider är bra. Vill till att få ihop det också.
Fint med en åskådlig bild av förlossningskliniker i Stockholm och likaså din tydliga förklaring hur ni har det. Reagerade på tre förlösande barnmorskor. Kändes väldigt lite. Pust! Ni gär verkligen ett enastående arbete.
Skrattade gott även åt sista skylten-
Oh, Kattresan minns jag också. Och tänkte här också på Pelle Svanslös-
Varm kram

znogge sa...

Förlossningsvården borde definitivt prioriteras men inom all sjukvård är det nedskärningar som gäller. Tragiskt men sant. Det går ut över personal och patienter och det gör mig minst sagt arg. Sverige borde ha betydligt bättre förutsättningar tänker jag.

Kram och god kväll!

Anna i Portugal sa...

Min man är den som talar om vad klockan är egentligen. Han hatar verkligen sommartiden och tidsomställningen, hela hans kropp påverkas. Men jag gillar att hänga med honom ändå :)

Anki sa...

Härlig skyltning! Tack för all info om BB ... intressant.
Kalla morgnar även här.
Ha en bra start på veckan!
Kram

Paula sa...

Spännande är den, din yrkesvärld. Det naturligaste i världen, att föda barn, men inte alls det enklaste att få vården kring förlossningar att fungera.
Roligast var "egängkligen" hahahaha
Kram

Geddfish ♥ sa...

Egänkligen. Gillar såna felstavningar, hehe. Det är perfeckt.
Snitsigt skyltat!
Kram