måndag 16 oktober 2023

Glad Måndag

En glad måndag är det sannerligen, jag är ledig och solen skiner! Var ut på en runda vid Brunnsviken...

Där ett träd fallit över gångstigen...men jag kom runt det!  Blir också glad att serien Allt för Sverige börjar ikväll, så kul att få följa amerikanerna i Sverige där de möter sina rötter. Carita håller i temat Glad måndag.
Selmastories fotoutmaning i boktober fortsätter : 16. En bok jag vill läsa innan 2024: 

En av böckerna vi ska läsa i vår lilla bokcirkel innan vi ses nästa gång i januari är denna bok.


Började det med Elake herr P? Med bitska fröken Z? Eller med kyliga fru C?”

Psykologen Christel har fått en ny patient. Molly Andersson 16 år. Det är åtminstone vad som står i papperen. Men Molly hävdar att Molly är ett hundnamn och vill hellre bli kallad Zadie Moonbeam. Anledningen till att hon har hamnat hos Christel är att hennes föräldrar, vars våld och missbruk har tvingat henne ut och in i olika fosterhem under hela uppväxten, äntligen är ute ur bilden. Nu kan hon få en egen lägenhet, under förutsättning att hon bedöms vara mogen för det. Och den som ska bedöma det är Christel.

Christel känner ett slags släktskap med Zadie, men tampas samtidigt med egna problem. Hon har diagnosticerats med Parkinsons sjukdom, men vill inte gärna erkänna det ens för sig själv eller sin bästa vän, kusinen Lisbeth, som numera är pensionerad efter ett helt liv som förlossningsläkare. Ett av de barn Lisbeth hjälpt till världen är Zadie Moonbeam. Så en dag får Christel veta att Lisbeth har fått ett anonymt brev. Det är mycket skrämmande.

I sin nya roman Svalors flykt ställer Majgull Axelsson frågor om medmänsklighet, skuld och ansvar, om myndigheters inverkan på våra liv, men också om kroppens förhållande till medvetandet och om rätten att få leva sitt liv och att ta makten över sitt öde.






 

8 kommentarer:

femfemman sa...

Så vackert ute i höstsolen. Gott att vara ledig och att kunna vara ute och njuta.
Har aldrig fastnat för "Allt för Sverige" Handlar nog om det "typiskt" amerikanska sätt som flera deltagare visat. Men det finns annat att se på... och klockan nio lär fotbollen ta över. Kommer att titta tills Sverige ligger under med två mål. Sån är jag!
Har läst Gullmaj Axelsson, men inte denna bok. Så jag tackar för tipset. Kram

BP sa...

Det var bra tajming av din lediga dag, för visst var det fantastiskt fint väder idag. Antar att det var minst lika varmt på din balkong som på min. För din balkong är ju inglasad. Hoppas du hann "sola" lite:-)

Har hört talas om boken. Den verkar vara riktigt bra.

Ditte sa...

Svalors flykt är en bok jag läst och som jag tyckte var riktigt bra. Hopps du gillar den. Finns en hel del att fundera på och handlingen går hela tiden framåt. Med spänning.
Skönt att vara ledig denna soliga måndag och behagligt med en långpromenad.
Har för egen del vilat mig i form. Kom hem från London i går kväll efter jättebra dagar där och många steg. Cirka 20 000 steg /dag. Mycket har vi gjort , sett och upplevt. Och området var perfekt där vi bodde.
Kram

Geddfish ♥ sa...

Så härliga dagar nu!
Jag håller just på och lyssnar på den boken Svalors flykt. Den är bra. Jag gjorde en ofrivillig paus tidigare men tog upp boken igen igår. Har drygt fem timmar kvar.

Kram!

znogge sa...

Så härligt med en promenad i höstsolen!
Majgull Axelsson skriver bra och denna bok är inget undantag. Jag tyckte den var väldigt bra.

Kram och glad måndagskväll!

Anna i Portugal sa...

Har läst annat av Majgull, denna bok åker direkt upp på läslistan! Fina höstfärger os dig nu.

Annika sa...

Jag med, har läst annat av Majgull som jag ÄLSKAT! Så denna ska jag ladda ner, förstår att den är jättebra.

Vilken fin höst ni har nu. Ni ligger lite för oss, men i helgen var jag ute i bergen och där hade hösten kommit längre.
Älskar denna tid på året!

Kramar!

Annika sa...

PS, gillar också Allt för Sverige. Alla deltagare är så tacksamma och glada över de det får veta om sitt förflutna. Gillar verkligen deras rena glädje o sättet de gläds med de andra också..