onsdag 11 oktober 2023

Lunchdate på MoS

I dag var det äntligen dags för en date med (blogg) vännen Ditte.  Vi sågs över en lunch på Klang Market på MoS, ljudnivån var perfekt, och blev ännu bättre med min lilla mikrofon som ni ser på Dittes blus. Med sig på dagens date hade hon fina handväskor som hon inte ville ha kvar, liksom ett träningsprogram som hennes pappa Allan Mann har gjort, och som används än i dag inom militären!
 
Tiden bara rusade fram, så mycket att prata om!

Hann även med en promenad vid Brunnsviken precis innan solen gick ner. Fick med hela svanfamiljen på bild, numera med bara 3 ungar...


Selmastories fotoutmaning i boktober undrar idag : 11. En bok jag inte kan sluta tänka på...


Underbara Pia Höjeberg, själv barnmorska, har skrivit flera böcker om barnmorskeriet förr. Hon kom även och föreläste på barnmorskeutbildningen minns jag. Denna bok är en av de böcker hon skrivit som jag inte glömmer.

Kvinnor föder barn tills de stupar på barnsängskrigets slagfält. Ett slagfält, inte lika glamoröst som männens, för där blåses inga fanfarer och inga tapperhetsmedaljer delas ut , säger den unga sockenbarnmorskan Hanna efter att ha räddat en barnaföderska från att dö. I Hanna och barnsängskriget får vi följa Hannas dramatiska liv. Under den krävande utbildningen, de dramatiska utryckningarna till födande kvinnor, livet i gruvsamhället Huså i Jämtland, i Närke och som stadsbarnmorska i Göteborg.  Vi får följa en barnmorska under 1800-talet. Hennes passion för yrket, hennes omsorg om kvinnorna och barnen men också hennes eget livs glädje och sorg. 

Hanna har en verklig förlaga, Johanna Bovall Hedén. Hon utbildades på Allmänna Barnbördshuset i Stockholm, där Rosenbad ligger idag. 



8 kommentarer:

znogge sa...

Vilken trevlig dag det blev och jag förstår att ni hade mycket att prata om! Då springer tiden bara iväg.

Förstår att den boken är intressant och berör.

Önskar en god kväll nu!

Kram

Ditte sa...

God kväll! Stort tack för idag! Så trevligt! Och gott! Tiden bara rusade iväg. Och visst var det bra ljudvolym. Fint att jag fick testa med mikrofonen. Fungerade ju perfekt.
Och att bli av med ett par skinnväskor som tog upp plats, kändes bra. De kommer att få det bra hos dig. Annars får du lämna dem vidare. Tror inte just dessa väskor ens är använda. Alltför tunga för mig. (Skinn är ju inte direkt lätta när det kommer till väskor.)
Skönt med en eftermiddagspromenad och i solsken. Blev en för mig också, en kortare variant.
Roligt med svanfamiljen, men trist att antalet ungar minskat. Hoppas övriga klarar sig.
Selmastories tänker jag också på . Fint med ditt tips.En bok jag vill läsa.
Just nu har jag fortfarande romanen av Thomas Tynander, där pappa har huvudrollen i huvudet: Allan Mann - Svensken som stred mot Hitler och Stalin".
Vi hörs!
Nu laddar jag för London.
Kram

BP sa...

Såååå fina ni två är! Förstår att ni har hittat varandra. Ni två har ju samma stuk och är på samma våglängd. Sedan blev jag aningen förvånad att Ditte inte satsade på en räkmacka - hahaha:-)

Märkligt att svanfamiljen har minskat med en unge. Jag menar de är ju rätt stora. De brukar ju ätas upp/dödas av rovfåglar (tror jag) när de är nyfödda.

Måste medge att Pia Höjeberg är helt okänd för mig. Föga förvånande, då jag ju nästan bara läser deckare;-)

Guldkryckan sa...

Kul att ha en sådan träff ibland, passar man ihop så är det ju dessutom mer än perfekt.:)

En författare jag inte känner till,men så är jag ju ej så insatt i det ämnet förstås.

Ha en fin eftermiddag.

Annika sa...

Vad roligt med blogg-date? Var det första gången ni sågs?
Det är ju så, man lär verkligen känna andra bloggare i bloggosfären, älskar det.

OCH Sus, stort tack för boktips. Det låter verkligen som en bok jag skulle gilla. Jag lägger till den på min lista på en gång. Gillar verkligen att läsa den här bokutmaningen hos dig. Ett bra tema (och jag är inte mkt för sådana överlag, men denna gillar jag).

Kramar!

LillaSyster sa...

Tänkte direkt på Ditte då du hintade om lunch med en bloggvän. Visst är det mysigt att träffas =)

Anki sa...

Tänkte att det var Ditte du skulle träffa :) Ser ut som ni hade en fin lunch tillsamman och mycket att tala om. Härligt med möten där man trivs tillsammans :)
Boken verkar spännande och intressant ... tack för boktipset!
Kram

Paula sa...

Vilka fantastiskt stilfulla damer jag ser här! Superfint klädda och så snofsiga. Maten såg inte fy-skam-ut heller! Mikrofon? Den du pratar med bär alltså en liten mygga som gör att du hör denna bättre? Så smart! Boken ja, den var verkligen läsvärd, o förstår att du som ingår i yrkeskåren hade än mer behållning av den.
Kram